RICHARD HAMILTON

Odlazak umjetnika koji je definirao pop-art

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 16.09.2011 15:26
  • Objavljeno 16.09.2011 u 14:10
Appealing

Appealing

Izvor: Promo fotografije / Autor: MOMA

Britanski slikar Richard Hamilton, jedan od pionira pop-arta, umjetničkog pokreta koji je obilježio drugu polovicu dvadesetog stoljeća, preminuo je 13. rujna u 89 godini
MOMA

MOMA

Izvor: Promo fotografije / Autor: MOMA

Iako je pop-art najpoznatiji po Andyju Warholu, koji je preko njega dobio mnogo više od famoznih 15 minuta slave, postojali su i drugi likovni umjetnici koji su snažno utjecali na razvoj i promoviranje popartovske estetike. Jedan od njih je nesumnjivo bio i Britanac Richard Hamilton, rođen 1922. godine, poznat po svojim kolažima i slikama.

Hamiltonov kolaž iz 1956. godine, naslovljen 'Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?' povjesničari umjetnosti smatraju jednim od prvih djela pop-arta. Riječ je o vibrantnom radu, koje je odmah zadobilo pažnju javnosti zbog svoje neuobičajenosti, kao i korištenja vizuala iz svakodnevnog života, koji su kombinirani u djelo instantne pamtljivosti. Spomenuti kolaž zapravo se sastoji od isječaka iz većinom američkih časopisa, a danas se može vidjeti u Kunsthalle Tuebingen u Njemačkoj.

Smatra se da je Richard Hamilton i smislio izraz 'pop art', jer ga je u to vrijeme počeo koristiti u prepisci s nekoliko arhitekata. U pismu iz 1957. pop art umjetnost opisao je kao dopadljivu, populističku, kratkoročnu, jeftinu i namijenjenu prvenstveno za mlade.

Zahvaljujući uspjehu koji je doživio s 'Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?', Hamilton je ubrzo dobio profesorsku poziciju na Royal College of Art, na kojem je naročito promovirao radove tada još mladog Davida Hockneyja. U to vrijeme se Hamilton angažirao i u pokretu protiv atomske energije te izradio više kolaža koji su parodirali tadašnje političare, naročito vođu labursita Hugha Gaitskella.

Tijekom desetljeća Hamilton je imao mnogo samostalnih izložbi, a svojim životnim djelom smatrao je gigantski projekt ilustracije romana 'Uliks' Jamesa Joycea.

Javnost je o njegovoj smrti obavijestila galerija Gagosian, koja ga je predstavljala, no nije rečeno ni gdje je točno umro, niti od čega, iako njegovih 89 godina sugeriraju da je jednostavno riječ o starosti.

Za 2013. godinu je u losanđeleskom Muzeju suvremene umjetnosti planirana velika retrospektiva Hamiltonova stvaralaštva koja će se moći nakon toga vidjeti i u Philadelphiji, Londonu i Madridu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi