'POTIČE RUŽNE REAKCIJE'

Obuljen krivi Frljića za kaos tijekom predstave u Splitu

25.04.2017 u 19:51

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je redatelj Oliver Frljić svojim provokacijama u predstavi 'Naše nasilje i vaše nasilje' isprovocirao reakcije kakvima smo u ponedjeljak svjedočili u Splitu te da joj nije razumljivo za vladu i cijelu državu naziva fašističkom

Obrazložila je zašto Ministarstvo kulture nije podržalo program Marulićevih dana u sklopu kojih je prikazana sporna Frljićeva predstava.

'Mi nismo podržali program jer se radi o festivalu hrvatske drame, a izbornik je dominantno uvrstio autorske projekte, među kojima je i Frljićev. No bez obzira na to, jer je riječ o iznimno važnom festivalu, Ministarstvo je financijski podržalo festival', kazala je za Dnevnik HTV-a.

'To je i dalje festival hrvatske drame. Izbornici se mijenjaju svake dvije godine. Vidjet ćemo kako će festival izgledati u viziji nekog budućeg izbornika. Gospodinu Ružiću ovo je zadnja godina', istaknula je.

Komentirala je jučerašnji prosvjed i upad u splitski HNK onih koju predstavu smatraju ponižavajućom za vjernike.

'Bojim se da ovakvim provokacijama Frljić i traži takvu reakciju i potiče ružne reakcije i njegov današnji intervju u kojem kompletnu vladu i državu optužuje za fašizam meni je nerazumljiv. Ja se zalažem za umjetničke slobode, prošla su vremena kada je ministar odlučivao o tome. To je jedna politička poruka koja ne pridonosi toleranciji u društvu', ustvrdila je.

  • +12
Prosvjed ispred HNK Izvor: tportal.hr / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na molbu da komentira činjenicu da je HSP tražio njezinu ostavku zbog predstave, kaže: 'Svatko ima na to pravo u demokratskoj državi. Ministar ne treba miješati u uređivanje festivala. Moramo poticati slobodu izražavanja'.

Ne misli se uplitati u sastav organizacijskog tima u projektu Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture u kojem je i Frljić.

'Ministarstvo se ne upliće u to tko će biti u timu. Niti jedna europska država danas nije imuna  na različite oblike netolerancije. Ova vlada potiče, stvara i doprinosi toleranciji u društvu', kazala je Obuljen Koržinek.