GODINA KULTURE I TURIZMA

Obuljen Koržinek s kineskim ministrom kulture o nastavku bilateralne suradnje

10.04.2019 u 09:12

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se u utorak s ministrom kulture i turizma NR Kine Luom Shugangom s kojim je razgovarala o nastavku uspješne bilateralne suradnje u području kulture te otvorenju Godine kulture i turizma 2019.

Osim kulturnih aktivnosti koje će se odvijati do kraja godine u područjima vizualnih umjetnosti, glazbe i kazališta te zaštite kulturne baštine, Obuljen Koržinek i Luo izrazili su veliko zadovoljstvo zbog konkretnih rezultata koje donosi Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma. Razmjene stručnjaka i profesionalaca u području kulture te njihovi direktni kontakti predstavljaju za obje strane značajan napredak u izgradnji suradnje u području kulture i umjetnosti, priopćeno je iz Ministarstva kulture gdje je sastanak i održan.

Istaknuto je i da će razmjena koja se ostvaruje između hrvatskih i kineskih institucija u okviru suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe doprinijeti dugoročnoj koristi za izgradnju kontakata putem uspostavljenih mreža kazališta, knjižnica, festivala i muzeja. U razgovoru je spomenuta namjera kineske strane da što prije otvori Kineski kulturni centar u Zagrebu za što postoji puna podrška hrvatskog Ministarstva kulture.

Vezano uz Rijeku 2020. koja će postati Europska prijestolnica kulture, a čiji se program razvija pod sloganom Rijeka - luka različitosti, kineska strana je izrazila interes da se taj hrvatski grad poveže s gradovima u Kini koji su poznati po svojoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj tradiciji što će biti novi iskorak u izgradnji dijaloga i suradnje među hrvatskim i kineskim gradovima.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma započinje svečanim otvorenjem kineske izložbe 'Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom' (Ancient Chinese Scholar-Officials: Painting and Life) koja će se predstaviti u Galeriji Klovićevi dvori 10. travnja. Tom prigodom će predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine NJ. E. Li Keqiang otvoriti izložbu i time obilježiti početak Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Godina kulture i turizma odvija se u okviru bilateralne suradnje Hrvatske i Kine, a posjet visokog kineskog izaslanstva nastavit će se, nakon Zagreba, sastankom na vrhu suradnje Kina+16, 11. i 12. travnja u Dubrovniku. Od travnja do prosinca ove godine dvije zemlje predstavit će se s više od 15 hrvatskih i kineskih umjetničkih i kulturnih programa u razdoblju.