venecijanski bijenale

Obuljen Koržinek: Hrvatski paviljon vizionarski je iskorak iz tradicionalnog

22.04.2022 u 16:30

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek svečano je u petak inaugurirala Hrvatski paviljon na 59. bijenalu u Veneciji, koji ove godine do 27. studenoga Hrvatsku predstavlja projektom 'Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022' Tome Savića-Gecana i kustosice Elene Filipović

Inaugurirajući ovaj radikalno drugačiji i inovativan projekt na adresi Via Garibaldi 1513 u Veneciji, ministrica je kazala kako je riječ o izvanrednom vizionarskom iskoraku iz tradicionalnih okvira Bijenala kojim Hrvatski paviljon, koji ne postoji u doslovnom smislu riječi, već u prvim danima privlači golemu pozornost stručne i kulturne publike, te medija.

"Hrvatska ove godine nema paviljon – mi smo svugdje u Veneciji, pojavljujemo se na različitim mjestima", rekla je ministrica. "Ono što nas veseli je ogroman interes - očito je estetika Tome Savića-Gecana, promišljanje i način interpretacije onoga što on u sebi kao umjetnik osjeća o današnjem vremenu i današnjoj stvarnosti zaintrigiralo javnost, tako da mogu samo izraziti zadovoljstvo", dodala je.

Hrvatski paviljon utjelovljuje petero izvođača

Naime, umjesto konkretnog izložbenog prostora, Hrvatski paviljon utjelovljuje petero izvođača koji svakoga dana nekoliko puta na temelju uputa koje dobivaju od posebno za to osmišljenog računalnog algoritma nastupaju diljem Bijenala - u drugim nacionalnim paviljonima. Upute se temelje na nasumično odabranim glavnim vijestima dvjestotinjak svjetskih medija te uključuju vrijeme, mjesto i trajanje nastupa, kao i koje odnose izvođači trebaju uspostaviti međusobno i s okolinom.

Ministrica je čestitala povjerenstvu koje je izabralo projekt, kustosici i umjetniku, kao i svima uključenim u njegovu realizaciju, istaknuvši kako na ovaj način, u vremenima kada je teško obraniti ulogu i važnost umjetnosti i kulture, Hrvatski paviljon upravo na to skreće pozornost. "Nadam se da će možda ovo biti i neki naš doprinos promišljanja uopće i o daljnjem razvoju bijenala", poručila je Obuljen Koržinek.

Ona će u petak na poziv talijanskog ministra kulture Darija Franceschinija s ostalim kolegama prisustvovati svečanom otvorenju Ukrajinskog paviljona.

"Time ćemo poslati poruku solidarnosti s ukrajinskim narodom i njihovim umjetnicima, a ta je da u teškom vremenima ne smijemo zanemariti moć koju kultura ima da nas sve pozove i prizove nekoj svijesti, da budemo humaniji i gradimo neko bolje društvo", poručila je Obuljen Koržinek.

Ministrica će u subotu s Franceschinijem potpisati program suradnje za sljedeće četverogodišnje razdoblje na području kulture, obrazovanja i sporta.

Tomo Savić-Gecan (Zagreb, 1967.), jedan je od najradikalnijih i najznačajnijih umjetnika svoje generacije čiji se rad nastavlja na neoavangardne i konceptualne umjetničke prakse. Živi i radi u Amsterdamu. Njegov projekt "Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022" odabran je između 20 pristiglih na natječaj.

Ovogodišnji Bijenale predstavit će od 23. travnja do 27. studenog više od 200 umjetnika iz 58 zemalja. Hrvatsko sudjelovanje u 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu održava se u organizaciji Ministarstva kulture i medija. Projekt su podržali fondacija Mondriaan Fonds, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Turistička zajednica grada Zagreba, Mato Perić i Kolekcija Perić, kao i rezidencija fondacije Art Explora u Parizu