hrvatsko društvo filmskih kritičara

Objavljeni dobitnici nagrada Oktavijan za 2022. godinu

13.04.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je dobitnike nagrade Oktavijan u više kategorija, koje će se dodijeliti 17. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka, a odabrane su između više od stotinu filmova svih rodova

Nagrađeno je osam filmova - u kategoriji namjenskog filma "Riječ" Marine Uzelac, eksperimentalnog "Mjesta koja ćemo disati" Davora Sanvincentija, animiranog "11" Vuka Jevremovića, a kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarca "Babajanja" Ante Zlatka Stolice.

Najbolji dugometražni dokumentarac je "Veće od traume" Vedrane Pribačić, kratkometražni i srednjometražni igrani "Noćna vožnja" Vide Skerk, dugometražni igrani film "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića.

U kategoriji manjinskih koprodukcija najboljom je proglašena "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića i hrvatske producentice Ankice Jurić Tilić.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara tu svoju godišnju nagradu, nazvanu po proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću i osnovanu 1992., ove godine dodjeljuje trideset i prvi put.

Dodijeljene su i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najbolje filmske kritičarke i kritičare - najbolji hrvatski kritičar za 2022. je Miro Nikolić, a najbolja nova kritičarka je Marija Krstanović.

Dodjela nagrada, s projekcijom nagrađenih kratkometražnih i srednjometražnih filmova, održat će se u kinu Kinoteka 17. travnja, uz slobodan ulaz. Prikazat će se filmovi "Riječ", "Mjesta koja ćemo disati", "11", "Babajanja" i "Noćna vožnja".

Dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo bit će objavljen uskoro, u sklopu posebnog programa obilježavanja, najavljeno je.