svjedočanstvo hrvatske kulture i umjetnosti

Objavljena knjiga pisama iz arhiva Irene Vrkljan 'Pisma Ireni'

02.06.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Pisma Ireni' što su je priredile povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban i urednica Nives Tomašević, svjedočanstvo hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća kroz pisma koja su Ireni Vrkljan pisali neki od njezinih najpoznatijih dionika

Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća, od 'Svila, škare' preko 'Marine ili o biografiji' do 'Pisma u pismu' te 'Rastanka i potonuća', knjige koja se čita kao čudesna posveta starosti, ističu iz Naklade Ljevak.

Autorica izuzetno bogata opusa, aktivno je sudjelovala u kulturnom i društvenom životu, prijateljujući s brojnim umjetnicima, kazališnim djelatnicima, književnicima.

U knjizi 'Pisma Ireni', uz poveći pogovor Sandre Križić Roban, prikazana su mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su Ireni upućivali njezini prijatelji. U knjizi se nalaze pisma Bele i Miroslava Krleže, Marka Ristića, Vlade Kristla, Miljenka Stančića, Stanka Lasića, Gabrijela Stupice, Ljube Jovića, Tonka Šoljana, Ivana Picelja, Zlatka Boureka i mnogih drugih koji su ostavili velik trag u hrvatskoj književnosti i umjetnosti.

U tim pismima saznaju se i neke druge osobine naše vrhunske književnice te upoznaju godine kada je hrvatska kultura bila u najvećem zamahu, a upoznaje se i s mnogim estetskim, umjetničkim, ponekad i ideološkim odrednicama i kontroverzama 20. stoljeća.

'Pisma Ireni' svjedočanstvo su hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća te su kao takva prvi put predstavljena javnosti, poručuju iz Naklade Ljevak.