SPECIJAL ZRINKE PAVLIĆ

Obitelj vam je disfunkcionalna za blagdane? Ni u filmovima i serijama nisu bolje

  • 24.12.2023 u 18:11

  • Bionic
    Reading

    Čak ni u najstarijim, najromantičnijim božićnim ljigež-filmovima blagdani ne protječu kao u bajci. Dijelom je to zato što bi film ili epizoda serije bili dosadni da je baš sve sretno, ružičasto i veselo, a dijelom i zato što su oni koji te filmske priče pišu potekli iz stvarnih obitelji, u kojima za blagdane uvijek bude više problema nego čarolije. Evo nekih od najgorih božićnih filmsko-serijskih disfunkcija

    Svake godine isto. Krenete k roditeljima na božićni ručak ili badnji bakalar ispunjeni blagdanskom blagošću i svjetlošću betlehemske zvijezde, spremni na obiteljsko blagdansko blaženstvo. A onda vam majka otvori vrata u znojnom očaju, tutne vam kuhaču u ruke i kaže neka idete odljepljivat bakalar koji se uhvatio za dno lonca, ona još nije izmiksala kremu za išlere, a onaj kreten od tvog oca je spalio još jedan komplet lampica za bor pa je otišao kupit nove i nema ga od podneva, sigurno se negdje zapio u birtiji, čut će je kad dođe doma.

    Ili ste pozvali familiju k sebi, ubili se pekući puricu i mućkajući priloge za četrnaest osoba, a onog trenutka kad sjednete za stol, stric Đuro i vaš tata se posvađaju oko toga kaže li se "sretan" ili "čestit" Božić, što sa svakim slijedom večere eskalira, sve dok si vaša mama i strina Štefica nad doboš-tortom ne podijele par otrovnih blagdanskih želja koje sadrže komplimente kao što su "komunjarska krava" i "lizačica oltara".

    Upravo zbog toga što od božićnih blagdana očekujemo par apsolutno čarobnih i savršenih dana i večeri, kraj prosinca za mnoge se pretvara u nezamisliv stres, a umjesto ljubavi i blaženstva koje očekujemo, na površinu isplivaju sve obiteljske i druge disfunkcije koje nam razbiju sve nade i iluzije. Dok na Štefanje ujutro ubacujemo šumeću tabletu u vodu i doručkujemo lijek protiv mamurluka, često se zato pitamo zašto naša obitelj ne može biti kao na filmu ili TV seriji i zašto nam Božić ne može biti kao na velikom i malim ekranima.

    Divan život, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    No trebali bismo pripaziti što želimo. Jer čak i u starim, superljigavim i romantičnim filmovima kao što su 'Divan život' ili 'Čudo u 34. ulici', George Bailey morao se pokušati ubiti da bi mu anđeo Clarence pokazao kako bi život na Zemlji izgledao bez njega, a Djeda Mraza su u "Čudu" skoro utrpali u psihijatrijsku ustanovu.

    I drugi su božićni klasici mnogo više od malo problematični. U neumorno repriziranom hitu 'Sam u kući' klinac se morao izboriti s jako zločestim kriminalcima, ali lako za to. Klinca su prije toga njegovi roditelji uspjeli zaboraviti kod kuće prije odlaska na blagdansko putovanje. U modernoj verziji Dickensove 'Božićne priče', filmu 'Božićni duhovi' Bill Murray pak glumi televizijskog producenta koji je zbog dobre gledanosti svojeg blagdanskog specijala gledateljima spreman prijetiti kiselim kišama i nuklearnom katastrofom, već godinama ne razgovara s vlastitim bratom, a zaposlenike tjera da rade na Badnjak navečer samo zato da bi se mogao pohvaliti programom emitiranim uživo.

    Psihopatski Djed Mraz iz 'Futurame' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Jedan od najdisfunkcionalnijih Božića slave junaci animirane serije 'Futurama', koja se odvija tisuću godina u budućnosti. Božić je u njihovoj stvarnosti uvelike degenerirao i promijenio se od Božića kakav poznajemo. Za početak, kite se palme, a ne jelke, ali najveća je promjena Djed Mraz, koji je negdje između naše sadašnjosti i njihove prebačen u um robota pokretanog umjetnom inteligencijom. Taj je pak s vremenom počeo predoslovno shvatio podjelu na dobru i zločestu djecu, nikoga tko nije savršen ne smatra dobrim, a zločeste kažnjava ubojstvom. Žitelji svijeta u 'Futurami' zato se svakog Badnjaka barikadiraju u svoje domove e da ih psihotični Djedica ne bi pronašao i probio sjekirom ili mitraljezom. Dosta gore od strica Đure, jel' tako?

    U filmu 'Vilenjak' Will Ferrell glumi čovjeka koji je u sirotištu upuzao u vreću Djeda Mraza pa tako završio među Djedičinim vilenjacima, gdje su ga vilenjaci posvojili i odgojili po svom, ali ga onda poslali u ljudski svijet da pronađe svojeg biološkog oca. Odgojen u bajkovitom svijetu, jadan je Buddy (kako se zove Ferrellov lik) totalno šokiran sebičnjaštvom i šupkarenjem vlastita oca, a i mnogih drugih ljudi, koji bi svi bez pol frke mogli završiti na Djedičinoj listi "zločestih". U filmu pak 'Opasni taoci' Dennis Leary glumi pljačkaša koji kao taoce uzme članove jedne fine, situirane obitelji, e da bi poslije, zbog njihova brutalnog prepucavanja i međusobne netrpeljivost, shvatio da su gori i opasniji od njega.

    Najjači dijelovi iz božićne epizode 'Sunčane Philadelphije' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Junaci serije 'Sunčana Philadelphia' i inače su carevi disfunkcije pa je i njihov Božić u jednoj od božićnih epizoda slika kriminalne blagdanske prošlosti. Brat i sestra Dee i Dennis osvećuju se ocu Franku jer je u njihovu djetinjstvu sve poklone koje su oni željeli kupovao sebi, a njima davao prazne kutije pod bor. Mac pak saznaje da uzimanje poklona iz tuđih domova nije bila 'kvartovska božićna tradicija', nego su ga roditelji učili provali i pljački, a Djeda Mrazovi koji su dolazili 'pozdraviti njegovu majku zapravo su bili njezini... hm, klijenti. Kada se na kraju Frank pokuša iskupiti Dennisu i Dee, njegov ga bivši, prevareni poslovni partner opljačka i pod prijetnjom pištoljem uzme sve poklone.

    No kralj božićne disfunkcije ipak ostaje Chevy Chase kao Clark Griswold u filmu 'Najluđi Božić'. Ono što se njemu i njegovoj obitelji dogodi tijekom božićnih blagdana teško je prepričati u koherentnoj pripovjetci pa ćemo samo nabrojati najsvjetlije trenutke: 1. izazove pad električnog sustava u Chicagu svojim lampicama na kući, 2. stignu mu rođaci koji su bankrotirali i žive u kamp-kućici s rotvajlerom, 3. ne dobije božićnicu nego kupon za neku glupost, a već je potrošio božićnicu na novi bazen, 4. stric mu spali jelku paleći cigaru; 5. rođak mu kidnapira šefa; 6. šefova žena pozove specijalce koji upadnu u Clarkovu kuću, 7. rođak izazove eksploziju plina u kanalizaciji. Pa ipak, Clark na kraju filma sretno ljubi svoju ženu, uvjeren da je obitelji priuštio fantastičan Božić.

    Chevy Chase u filmu 'Najluđi Božić' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Učite, dakle, od Clarka i nemojte od Božića očekivati ono što nije. Slavite ga s ljudima, a oni su nesavršeni pa će takav biti i taj dan. Sve najbolje!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.