'MAMA IZ MADAJE'

Novi Marvelov netipični junak rad je našeg strip crtača

17.10.2016 u 22:48

Bionic
Reading

Marvel Comics, najpoznatiji po svojim mišićavim, kostimiranim i uglavnom izmišljenim superherojima poput Spidermana, Ironmana, Daredevila, Kapetana Amerike ili X-Mena, za junaka svog novog stripa odabrao je nimalo izmišljenu sirijsku majku iz opkoljenog grada Madaje

Oko 40 tisuća stanovnika sirijskog grada Madaje, smještenog u blizini granice s Libanonom, dvije godine u teškim uvjetima živi pod opsadom snaga sirijske vlade. Iako se do njih teško probijaju konvoji pomoći, novinar ABC-a uspio je stupiti u kontakt s jednom stanovnicom i putem bloga bilježiti kroniku njezine borbe za opstanak.

Otkako se ovaj grad sredinom prošle godine našao pod opsadom, više od 60 ljudi umrlo je od gladi ili pothranjenosti. O tome u blogu progovara i Sirijka koja je zbog zaštite svoje obitelji ostala anonimna.

'Naša tijela više ni ne mogu primati hranu. Iako su gladna, djeca mi se razbolijevaju od hrane. Dobivaju jake bolove u trbuhu jer im tijela zbog preduge izgladnjelosti više nisu u stanju probaviti i apsorbirati hranu', bilježi u jednom od postova.

S obzirom na to da strahote koje proživljavaju ova hrabra mlada Sirijka i njezino petero djece nisu u mogućnosti bilježiti kamerama, američki TV kanal ABC News je u suradnji s Marvel Comicsom odlučio prikazati razornu realnost života pod opsadom kroz strip nazvan 'Madaya Mom', besplatno dostupan u digitalnom izdanju

Priču o junakinji, pomalo netipičnoj za Marvel, iz bloga je u formu stripa pretočio hrvatski stripaš Dalibor Talajić, a u razgovoru za The National sebe je nazvao netipičnim Marvelovim autorom jer više preferira priče koje imaju doticaja sa stvarnošću.

U svom umjetničkom radu Talajić je svjesno nastojao ne odlutati u senzacionalizam pa nije želio raditi ratni strip, a The National podsjeća da je hrvatski umjetnik 1991. proživljavao raspad Jugoslavije.

'Želio sam napraviti strip s civilne točke gledišta, na kojoj ste zaista nemoćni. Ne možete napraviti ništa osim čekati da prođe ili da umrete', kaže Talajić, široj javnosti najpoznatiji po radu na stripu 'Deadpool', antijunaku koji je ove godine doživio i filmsko izdanje.

Prenošenje strašne svakodnevnice opkoljenih Sirijaca bez senzacionalizma nije mu bio nimalo jednostavan zadatak. Fotografije Sirijke ili njezine obitelji nikada nije vidio, a posao mu je bio izazovan i zbog tanke granice koja ga je dijelila od iskorištavanja nečije nevolje.

Kanal ABC je neke Talajićeve slike iz stripa uspio dostaviti anonimnoj Sirijki, a ona je ustvrdila da je autor vrlo uvjerljivo uspio opisati ljude, ambijent u kojem se nalaze i sam grad.

'Ako ikada izađe, slike će ići njoj', rekao je Talajić za The National.