MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

'Nove emancipacijske borbe' na ovogodišnjem Subversiveu

27.04.2011 u 13:26

Bionic
Reading

U sklopu Subversive Film Festivala koji započinje filmskim programom 7. svibnja, od 15. do 21. svibnja u kinu Europa održat će se međunarodna konferencija pod nazivom 'Nove emancipacijske borbe' na kojoj će sudjelovati neki od najvažnijih suvremenih intelektualaca svijeta

Aktualna i atraktivna tema te veliki teoretičari današnjice lani su bili dobitna kombinacija Subversive Film Festivala, odnosno međunarodne konferencije na temu propasti neoliberalizma i propitivanju ideje socijalizma danas. Za trajanja konferencije na kojoj su, među ostalima, gostovali Slavoj Žižek, Michael Hardt, Gianni Vattimo, Samir Amin, Tariq Ali zagrebačko kino Europa bilo je dupkom puno, a organizatori su istu formulu odlučili primijeniti i ove godine.

U tjedan dana u centru Zagreba izmjenjivat će se promocije knjiga ovogodišnjih gostiju, predavanja i panel-diskusije, a među najzvučnijim imenima su Antonio Negri, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman, Istvan Meszaros, David Harvey, Gayatri Spivak, Slavoj Žižek i Samir Amin. Bitna novost ovogodišnjeg programa jest, ističe direktor konferencije Srećko Horvat, specijalan susret Svjetskog foruma za alternative (World Forum for Alternatives), ugledne međunarodne organizacije koja će na panelima okupiti političke aktiviste, ekonomiste i teoretičare iz Indije, Senegala, Egipta, Kine, Španjolske, Portugala, Rumunjske, Češke, Francuske, Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Grčke, Cipra, Velike Britanije.

'Cilj je dati 'kognitivno mapiranje' čitave naše regije i odgovoriti na tri pitanja: Analiza političko-ekonomske situacije svake zemlje, Što se radi (pokreti otpora), Što da se radi?' najavljuje Horvat i dodaje da dolazak Svjetskog foruma za alternative u Zagreb, uz podršku europske mreže za alternativno mišljenje i politički dijalog 'transform!', nije samo intelektualni događaj već prije svega direktna politička poruka o nužnosti regionalnog i transnacionalnog udruživanja radi osmišljavanja alternative.

Konferencija započinje 15. svibnja okruglim stolom 'Europa, Mediteran, Bliski istok' organiziranim u povodu obilježavanja 50. obljetnice Pokreta nesvrstanih, a sudjeluju Budimir Lončar, Amir Moussa Latinka Perović, Tvrtko Jakovina i Ivan Iveković. Razgovor s bivšim diplomatima, sudionicima zbivanja, predsjedavateljima međunarodnih organizacija i teoretičarima trebao bi rasvijetliti teme koje su otvorene prije pola stoljeća i pokazati što se od prve konferencije Pokreta nesvrstanih 1961. u Beogradu popravilo na bolje.

Predviđene su dvije zajedničke diskusije vezane uz temu Magreba, prva naslovljena 'Značenje Magreba' te druga 'Je li Balkan Magreb?'. Svoja predavanja tijekom konferencije u večernjim satima održat će glavni gosti.

Samir Amin
govorit će na temu 'Putovanja historijskog kapitalizma', a u svom predavanju ponudit će odgovor na pitanje hoće li narod zastupati strategiju oslobođenja od kapitalizma u krizi, umjesto strategije oslobađanja sistema iz njegove krize, kako su to činile sile na vlasti.

Zygmund Bauman
kojem Pelago izdaje knjigu 'Tekuća modernost' održat će predavanje naslovljeno 'Ima li budućnost ljevicu?', s tezom da je desnica ta koja, s povlađivanjem ljevice, povlači liniju koja razdvaja moguće od nemogućeg te da ne postoji alternativa društvu u kojem ima mjesta za siromaštvo i potrebe lišene izgleda za zadovoljenje, a nema mjesta za snove i sanjare.

Terry Eagleton predstavit će se knjigom 'Zašto je Marx bio u pravu' (Naklada Ljevak) i predavanjem naslovljenim 'Mitologije Marxa'. U svom predavanju Terry Eagleton suprotstavlja se predrasudi kako je marksizam mrtav i kako je s istim svršeno dekonstruirajući najuobičajenije mitologije marksizma – da vodi k političkoj tiraniji, da sve svodi na ekonomsko, da je oblik historijskog determinizma, i tako dalje. U svijetu u kojem je, zbog nekih velikih kriza, kapitalizam potresen do srži, nužno je upitati se zašto je Marx bio u pravu.

V.B.Z. izdaje knjigu 'Zbogom, gospodine Socijalizam' Antonija Negrija, a Negri će održati i predavanje pod naslovom 'Talijanski prijelom: proizvodnja vs. Razvoj'.

Slijede još predavanja Slavoja Žižeka 'Situacija je katastrofalna, ali nije ozbiljna', Istvana Meszarosa 'Strukturalna kriza i strukturalna promjena', Davida Harveyja 'Emancipacija od čega i od koga?'.

U kinu Tuškanac Gayatri Spivak, poznata indijska književna kritičarka, teoretičarka i profesorica na Sveučilištu Columbia predavat će na temu 'Subverzija u iščitavanju vizualnog', a predstavit će i knjigu u izdanju Frakture 'Nacionalizam i imaginacija'. Predavanje će se koncentrirati na odnos između etike drugotnosti i politike identiteta – u odnosu na pitanja nacionalizma, posebice u kontekstu nedavnih događaja u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji.