V.B.Z.

Nova knjiga Alessandra Baricca 'The Game' donosi britku analizu dosega digitalne revolucije

17.01.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Nakladnik V.B.Z. objavio je knjigu 'The Game' proslavljenog talijanskog pisca Alessandra Baricca, autora uspješnica 'Svila' i 'Ocean more', britku esejističku analizu tektonskih dosega digitalne revolucije

Alessandro Baricco talijanski je pripovjedač, esejist, dramatičar, glazbeni i književni kritičar, novinar te režiser. Rođen je 1958. godine u Torinu. Završio je studije filozofije i klavira. Svjetsku slavu donijeli su mu prije svega široko prevođeni, čitani i nagrađivani romani, među kojima su "Ocean more" (1993.), "Svila" (1996.), "Emmaus" (2009.) i "Mr. Gwyn" (2011.).

Baricco se također bavi filmom i kazalištem te surađuje s glazbenim sastavima poput francuskog Air, a vodi i školu kreativnog pisanja Holden koju je s prijateljima osnovao u Torinu gdje i danas živi.

Njegova knjiga "The Game" britka je esejistička analiza i istovremeno kontemplacija koja, iz perspektive tehničkom napretku sklonog pripadnika boomerske generacije, propituje sveobuhvatne, upravo tektonske dosege digitalne revolucije u čijoj epohi živimo.

Baricco se, sistematično, minuciozno i svima dostupnim jezikom, prihvatio "arheološke", umnogome i forenzičke rekonstrukcije uzroka, tijeka i razvoja promjene koju smatra ključnom za redefiniciju suvremenog pojma čovjeka, stoji u najavi.

Ovaj je esej pisan istovremeno kao priča: dinamičan, obratima bogat no konzekventan narativ čiji smo glavni junak mi sami, ono što smo – od ne tako davnog vremena kada je promjenu predvodila šačica supkulturnih čudaka, a reprezentirala je primitivna grafika igrice Space Invaders – postali ili upravo postajemo, a da toga nismo ni svjesni.

Knjigu je na hrvatski prevela Snježana Husić.