POSTIGNUT DOGOVOR

Nova epizoda oko Algoritma: Knjižare preuzima firma koja postoji tek 10 dana?!

26.05.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Nakon višetjednih pregovora, tvrtka Hoću knjigu d.o.o. obavijestila je Zajednicu nakladnika i knjižara da je preuzela dva prodajna mjesta poduzeća Algoritam MK. Radi se o Megastoreu u Bogovićevoj ulici u Zagrebu te o prodajnom mjestu Algoritam MK u trgovačkom centru Tower Rijeka. Zanimljivo je da knjižara u Bogovićevoj nije ranije spominjana kao potencijalno mjesto za preuzimanje zbog visoke cijene najma, što je, među ostalim, navođeno kao jedan od razloga propasti tog knjižarskog lanca

Zajednica nakladnika i knjižara obavijestila je hrvatske izdavače o preuzimanju dvaju prostora knjižara Algoritam MK. U spisu koji su poslali izdavačima navode da je riječ o tvrtki Hoću knjigu d.o.o.

Ta tvrtka je osnovana 16. svibnja 2017. i u vlasništvu je Zvonka Čubrića, Jurice Čubrića i Matije Fojsa iz tvrtki Fokus te RAM3.

Podsjetimo, te dvije tvrtke su se i ranije spominjale kao zainteresirane za preuzimanje nekih knjižarskih prostora blokiranog Algoritma MK. Također je poznato i da je tvrtka Fokus prva poslala zadužnicu na adresu Algoritam MK, čime je blokiran njihov rad. Prema informacijama kojima raspolaže tportal, pregovori o preuzimanju Algoritam MK knjižara i navedenih tvrtki trajali su već neko vrijeme i prije no što je Algoritam MK blokiran slanjem zadužnice.

Tvrtka Hoću knjigu d.o.o. se, kako doznajemo, predstavila pismom namjere te osobno i članovima vijeća ZNK-a pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje su komunicirali tržišno orijentirani model poslovanja, preuzimanje djelatnika iz knjižara AMK-a, kao i povećanje plaća djelatnika te pristanak na davanje instrumenata osiguranja plaćanja prema dobavljačima kao zalog poslovne ozbiljnosti.

S druge strane, dvije spomenute tvrtke Fokus i RAM3 su u veljači ove godine spominjane u slučaju afere izvlačenja novca u West Gateu i kao tvrtke oštećene za oko sedam milijuna kuna, za što, pisao je Jutarnji list, USKOK tereti odgovorne osobe u tim tvrtkama Nikicu i Zvonka Čubrića te Olivera Tomasa.