IZLOŽBA GORANA TRBULJAKA

'nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika' u riječkom MMSU

12.02.2019 u 10:58

Bionic
Reading

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti 22. veljače u 19 sati otvara izložbu konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka

Izložba je naslovljena po djelu Gorana Trbuljaka 'nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika', a predstavit će ga kroz radove na papiru – rečenice od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi. Poseban će naglasak pritom biti na radovima 'Ovojeizam' (1970. – 1981.) koji još nikada nisu bili u cjelini izloženi a koji suptilno razotkrivaju njegovu kontekstualnu umjetničku praksu.

'Jednostavne rečenice od jednoga retka, otipkane na pisaćem stroju na dnu vertikalno položenog papira A4 formata, Trbuljak je počeo pisati oko 1971. godine. Njihova je prvotna funkcija bila što jednostavnije, i bez nekog osobnog iskaza, opisati fotografiju smještenu iznad, medij u kojem se autor prvotno izražavao (maturirao je na Odjelu za fotografiju u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu a kasnije diplomirao na Odjelu za grafičke umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti)', navodi se u najavi izložbe koja će riječkoj publici prvi put sveobuhvatno predstaviti Gorana Trbuljaka.

Osim grafike i slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odnosno Ecole Nationaleu Superieur des Beaux Arts u Parizu, Trbuljak je studirao i kameru na Akademiji dramskih umjetnosti. Mnogi tako njegov rad poznaju kroz medij filma, kojih je - igranih - snimio 25, među ostalima 'Izgubljeni zavičaj' Ante Babaje, 'Ritam zločina' Zorana Tadića ili 'Sokol ga nije volio' Branka Schmidta. Režirao je i brojne animirane i dokumentarne filmove, a radio je i kao grafički dizajner, primjerice za Polet, Novine Galerije SC, Gordogan ili Svijet, te je dizajnirao brojne plakate, filmske špice i kataloge izložbi.

Izložbu u riječkom MMSU-u postavlja cijenjeni slovenski kustos s riječkom adresom Tevž Logar, ujedno i urednik monografije Gorana Trbuljaka izdane u 2018.

'nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika' otvara se u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture i traje do 12. svibnja. Pratit će je predavanja, filmski program te radionice.