od 14. rujna do 7. siječnja

Nepoznati Vasko Lipovac na velikoj retrospektivnoj izložbi u Klovićevim dvorima

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 10.09.2017 17:33
  • Objavljeno 10.09.2017 u 17:15
Vasko Lipovac

Vasko Lipovac

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

U Galeriji Klovićevi dvori 14. rujna otvara se velika retrospektivna izložba uglednog hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca na kojoj će se predstaviti oko 250 njegovih radova – od skulptura, slika, grafika, crteža, reljefa, instalacija do sasvim intimnih crtačkih zapisa nastalih na samom kraju Lipovčeva života

Kako stoji na službenoj stranici Galerije Klovićevi dvori, retrospektivna izložba Vaska Lipovca jedinstveni je događaj kojim će se ovaj umjetnik predstaviti kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu. Obilje vedrine, ponekad humora, ironije, ali i ljepote, čine ovu umjetnost koliko zavodljivom, toliko i duhovitom.

Istovremeno, kroz njegov čisti plastički govor prepoznajemo mnoge teme koje su obilježile umjetnost prošlog stoljeća.

Opus koji se grana kroz apstraktne i figurativne dionice i različite medije, slikarstva, skulpture, crteža, instalacija, urbanih intervencija i konstrukcija, posredujući reference na tragu iskustva velikana svjetske i europske moderne poput Caldera, Miróa ili pak francuskih 'novih realista', otkrit će se kao specifično jedinstvo umjetnika i njegova misaonog i senzualnog svijeta u čijem ishodištu zrači idealizam kulturne tradicije Mediterana.

  • +2

S dosadašnjih izložbi Vaska Lipovca

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim što će pružiti autorski presjek kroz sve umjetnikove cikluse, ovom izložbom javnosti će biti predstavljena i brojna dosad neizlagana umjetnikova djela.

Retrospektiva Vaska Lipovca traje do 7. siječnja 2018.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi