moderna verzija tragedije

Ne žele financirati predstavu o Cezaru jer ubijeni rimski vođa sliči Trumpu

13.06.2017 u 08:52

Bionic
Reading

Umjetnički i kreativno prešli su granice dobrog ukusa, objasnili su iz američke zrakoplovne tvrtke Delta Air Lines zbog čega ove godine prestaju sponzorirati čuveni Shakespeareov festival u Central Parku. Suradnji je presudila nova festivalska predstava, suvremena verzija Shakespeareove drame 'Julije Cezar', u kojoj rimski vođa previše nalikuje Donaldu Trumpu. Bank of America također je povukla sredstva

Izvorno je tragediju 'Julije Cezar' William Shakespeare napisao oko 1599., a novu je verziju Public Theater, koji stoji iza tradicionalnog ljetnog festivala Free Shakespeare in the Park, najavio kao 'veoma aktualnu'. U njoj je rimski vođa, kojeg su zavjerenici u Senatu jedan po jedan izboli nožem, plavokos, gladan moći, populist koji nosi poslovno odijelo, ima zlatnu kadu te suprugu napućenih usana i slavenskih korijena.

'Bez obzira na to kakvo je vaše političko stajalište, prikaz ubijanja Julija Cezara u ovom izdanju 'Shakespearea u parku' ne odražava naše vrijednosti', poručili su iz Delta Air Linesa. Glasnogovornica tvrtke potvrdila je da zbog ovoga prestaju sponzorirati Public Theater uopće, dok je Bank of America, koja financijski podržava Shakespeare in the Park već 11 godina, odustala samo od sporne predstave. 'Julije Cezar' pretpremijerno je prikazan 23. svibnja, ali je u probleme upao nakon što se zadnjih dana našao na meti američkih desničarskih medija. Organizatori festivala poručili su kako stoje iza produkcije koja ostaje na programu do 18. lipnja.

Free Shakespeare in the Park u Central Parku u New Yorku održava se još od 1957.