TUŠKANAC NA +54

Najavljene su filmske radionice za sve starije od 54 godine i željne kritičkog promišljanja filma

25.04.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Tuškanac na +54 nova je radionica u sklopu projekta HFS online, a namijenjena je starijima od 54 godine, svima onima koje zanima kritička analiza filma

Ova četverodnevna online radionica koja će se održati od 26. do 29. svibnja na temelju konzumacije recentnih filmskih ostvarenja sve će polaznike naučiti kako kritički promišljati film. U tom procesu pomoći će im i kroz njega ih voditi filmski profesionalci, kritičari i redatelji - Tamara Bilankov, Višnja Vukašinović, Ivan Ramljak i Zvonimir Jurić.

Ideja radionice je promovirati filmsku kulturu i osmišljavati drugačije pristupe konzumiranja filma. Radionica je namijenjena osobama starijima od 54 godine koji vole gledati filmove i žele naučiti kako "čitati" film i promišljati o filmskim postupcima. Polaznici se mogu prijaviti putem online prijavnice dostupne na LINKU. Rok za prijavu je 20. svibnja.

Voditelji radionice su interdisiplinarna umjetnica, profesorica filma, videa i animacije Tamara Bilankov, filmski redatelj Zvonimir Jurić, redatelj, nezavisni filmski kustos i filmski kritičar Ivan Ramljak te redateljica i filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Projekt HFS online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su najviše pogođene novonastalom situacijom da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij, javlja nam organizator. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih, kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici. Hrvatska se godinama susreće s problemom regionalnih nejednakosti, kažu iz HFS-a, osobito s problemom nerazvijenih lokalnih zajednica. Nažalost, u takvim je zajednicama slaba aktivna građanska participacija, nedostaje formalne ili neformalne suradnje među stanovnicima, a akteri u zajednici nemaju kompetencija za progresivno djelovanje.