urania

Najavljena pretpremijera kratkog filma Vanje Nikolića 'Kaže se Čakovec'

17.02.2023 u 16:14

Bionic
Reading

Pretpremijera kratkometražnog igranog filma 'Kaže se Čakovec' redatelja Vanje Nikolića održat će se u ponedjeljak 20.2.2023. u 20 sati u prostorima Urania, Trg Eugena Kvaternika 3/3

Radi se o kratkometražnom filmu koji žanrovski pleše između klasičnog kriminalističkog filma i crne komedije - stoji u najavi - što je rijetkost u hrvatskom filmu.

O filmu:

U gluho doba noći u uspavanom mirnom gradiću, dvojica sumnjivih tipova ispadaju iz vlaka. Misleći da će im nenametljivost mjesta olakšati posao, kreću u potragu koja, ispada, nije toliko mirna. Film je režirao mladi redatelj Vanja Nikolić, a ovo je njegov drugi kratkometražni film koji nastaje u nezavisnoj produkciji. Uz dva kratkometražna filma, radio je nekolicinu reklamnih i glazbenih spotova.

Izvor: Društvene mreže

Autor se filmom počeo baviti prije desetak godina kao student novinarstva i kroz rad na setovima, prvenstveno u produkciji, zaljubio se u proces stvaranja filma. Režijski zanat učio je kod nekih od najvećih imena na regionalnoj filmskoj sceni.

Na setu filma "Kaže se Čakovec" okupio je istaknuta imena hrvatskog filmskog i glumačkog svijeta kao što su Momčilo Otašević, Vladimir Posavec-Tušek i Goran Grgić. Uz njih, u ekipi su sudjelovali vrhunski filmski profesionalci; direktor fotografije Edib Ahmetašević (ASBiH), scenaristi Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić, montažer Tomislav Josipović, dizajner zvuka Dario Domitrović.

  • +2
Prizori iz filma Kaže se Čakovec Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Produkciju filma također potpisuje Vanja, u suradnji sa produkcijom Sve Riješeno i Umjetničkom organizacijom Kaleidoskop. Film je financiran sredstvima grada Čakovca, Međimurske županije i mnogih drugih sponzora. Prva pretpremijera filma, održana u Čakovcu, 22.1.2023. izazvala je rijetko viđen interes među publikom, dvorana je bila potpuno rasprodana, a preko 500 gledatelja je imalo priliku pogledati film.

Sličan interes za njegov film očekuje se i u ponedjeljak na projekciji u Zagrebu.