21. FESTIVAL GLUMCA

Nagrada 'Vanja Drach' predstavi 'Sada je, zapravo, sve dobro'

30.10.2014 u 09:46

Bionic
Reading

Nagrada 'Vanja Drach' za najbolju predstavu na 21. festivalu glumca dodijeljena je na večerašnjoj svečanosti u Domu kulture u Otoku kod Vinkovaca predstavi 'Sada je, zapravo, sve dobro' Olje Lozice, u režiji te hrvatske redateljice i dramaturginje i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih

Inače, 21. festival glumca trebao se održati od 16. do 24. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku, koji je bio i domaćin festivala, a prekinut je nakon samo tri dana trajanja, 19. svibnja zbog katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini. U konkurenciji za nagrade bilo je 16 predstava hrvatskih kazališta koje je izabrala izbornica Aida Bukvić

Međutim, nakon tri dana trajanja festival je prekinut odlukom Festivalskog odbora i organizatora Festivala glumca, Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županije.

Nagrada 'Fabijan Šovagović' za najbolju glumicu festivala pripala je Jasni Palić Picukarić za ulogu Beth u predstavi 'Plemena' Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba i Neli Kocsis za ulogu Lidije u 'Finim mrtvim djevojkama' Mate Matišića i režiji Dalibora Matanića te izvedbi Gardskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Kao najbolji glumac nagrađeni su Marko Torjanac za ulogu Christophera u predstavi 'Plemena' i Filip Juričić za ulogu Petruccija u predstavi 'Ukroćena goropadnica' u režiji Nine Kleflin i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta 'Komedija'.

Nagrada 'Nevenka Filipović' za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Luka Dragić za ulogu Princa u predstavi 'Kreket' Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka i koprodukciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradsko kazalište - Scena Gorica i Teatra Exit iz Zagreba, a Nagrada 'Ivo Fici' za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina Slaven Španović za ulogu Billyja u predstavi 'Plemena'.

Odluke o nagradama donio je ocjenjivački sud 21. festivala glumca u kojem su se nalazili Ivana Buljan Legati, Alen Liverić i Dubravka Miletić, a koji su, iako ne na festivalu, sve predstave iz konkurencije za nagrade u međuvremenu do dodjele nagrada pogledali te donijeli odluke o nagrađenima.