3D REPLIKE

Na tržište stigle najvjernije kopije Van Gogha

26.08.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Muzej Van Gogh u Amsterdamu u ponudu svojih suvenira stavio je 3D reprodukcije nekih od najpoznatijih djela čuvenog umjetnika Vincenta van Gogha

Stručnjaci zaposleni u Muzeju Van Gogh u Amsterdamu reproducirali su neka od najčuvenijih Van Goghovih djela služeći se, kako kažu, dosad najnaprednijom tehnikom 3D skeniranja.

'To je nova generacija reprodukcija jer ulazi u treću dimenziju', kazao je ravnatelj muzeja Axel Rüger dodavši da su tako dobivene slike gotovo identične originalima.

Reprodukcije se mogu nabaviti po cijeni od 22.000 funti, a iz Muzeja vjeruju da će tako nastale slike s lakoćom pronaći publiku među kolekcionarima i ljubiteljima umjetnosti.

'Uzbudljivo je započeti ovako ambiciozan projekt i ponuditi ovakav proizvod. Financijska situacija za muzeje je takva da je potrebno pronaći nove proizvode i izvore sredstava te poslovne ideje koje će osigurati novac, kazao je Rüger.

Replike se proizvode u suradnji s Fujifilmom, a svaka slika može imati maksimalno 260 kopija.

3 D replike nedavno su predstavljene u Hong Kongu te su izazvale značajan interes kupaca. 'Neki su ljudi kupovali na licu mjesta', rekao je za Guardian Rüger.