MEĐUNARODNA IZLOŽBA

Na bečkom sajmu Viennacontemporary izloženi su radovi i hrvatskih umjetnika

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2018 18:20
  • Objavljeno 26.09.2018 u 18:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Likovno stvaralaštvo država srednje i jugoistočne Europe u središtu su jednoga od najvećih međunarodnih sajmova suvremene umjetnosti u Europi Viennacontemporary 2018 u Beču, na kojemu se predstavlja 118 galerija i institucija iz 27 država, među kojima je i Hrvatska

'Viennacontemporary svake godine postaje sve internacionalniji, što je jasan znak za njegov daljnji razvoj', rekla je u srijedu na konferenciji za novinare u bečkoj Marx Halle umjetnička voditeljica sajma Christina Steinbrecher-Pfandt.

'Razvili smo zanimljiv profil sajma na kojem povezujemo i predstavljamo galerije i umjetnike i umjetničku scenu Austrije i država srednje i jugoistočne Europe, što ga čini posebnim', ocijenila je.

Na najvećem bečkom sajmu suvremene umjetnosti u Austriji, iz Hrvatske treću godinu zaredom sudjeluje zagrebačka galerija Kranjčar.

'Svakoj galeriji važno je sudjelovanje na uglednim sajmovima, odnosno biti u okruženju austrijskih i međunarodnih galerija, umjetnika i kolekcionara, gdje se pruža mogućnost stjecanja novih partnera i razmjene informacija te dogovora za nove poslove i buduću suradnju', izjavio je za Hinu kustos galerije Vanja Babić.

Ove godine izloženi su radovi Borisa Bučana i Borisa Demura koji su nastali 70-tih godina. 'Tematska odrednica je poveznica između POP-Arta, primarnog slikarstva i konceptualne umjetnosti. a Bučan i Demur spadaju u začetnike konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj', rekao je Babić.

'Sajam je Beč pozicionirao kao mjesto međunarodnog dijaloga i susreta umjetnika, galerista, kustosa, kolekcionara i drugih ljubitelja suvremene likovne umjetnosti, koji žele imati uvid u najnoviju produkciju i ponudu na umjetničkom tržištu", rekao je ravnatelj sajma Renger van den Heuvel.

Posebno je naglasio važnost suradnje s brojnim partnerima, bankama, institucijama, velikim bečkim muzejima, te potporom Austrijske savezne vlade, Austrijske gospodarske komore.

Digitalna revolucija promijenit će temeljno i područje tržišta umjetnosti, smatra većinski vlasnik sajma Dimitry Aksenov. Najavio je daljnje investicije te podupiranje kooperacije između umjetnosti i IT tehnologije.

Također je kazao da razmišljaju o unapređenju suradnje, čak i finacijskoj potpori mladih umjetnika i galerija u državama srednje i jugoistočne Europe, kako bi u još većem broju sudjelovali na sajmu. "U tom smislu razmišljamo o novoj strategiji", rekao je Hini Aksenov.

Na 'festivalu suvremene likovne umjetnosti', kako je nazvan, do 30. rujna će se predstaviti radovi oko tisuću umjetnika, a dolazak je najavilo oko 500 kolekcionara iz svih krajeva svijeta. U sklopu sajma održat će se oko dvije stotine različitih priredbi: otvorenja pojedinačnih i skupnih izložbi, predavanja, rasprava, predstavljanje različitih projekata, instalacija, knjiga, filmski i video program poput 'Living image' o likovnim umjetnicima, koji su uspješni i u glazbi, taj projekt je nastao u suradnji s muzejom moderne umjetnosti MUMOK-om, zatim niz razgovora s umjetnicima, kolekcionarima, kustosima o vrlo kompleksnoj pozadini globaliziranog svijeta umjetnosti primjerice 'Umjetničko tržište i internet'.

Austrijsku likovnu scenu predstavljat će mladi umjetnici u programu pod nazivom 'Zona1', a u programu pod naslovom 'Focus Armenija - Dreaming Alive' sedam armenskih umjetnica predstavit će aktualnu umjetničku scenu Armenije.

Viennacontemporary otvoren je u srijedu za struku, a od četvrtka za posjetitelje.

Prošle godine sajam je posjetilo oko 30 tisuća posjetitelja. 'Sajam je u sedam godina postao uspješna priča i most između istoka i zapada Europe na području likovne umjetnosti', zaključio je Aksenov.