RAZNOVRSNA DOGAĐANJA

Muzej Mimara najavljuje bogatu izložbenu jesen

03.08.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Sjajan mozaik raznovrsnih događanja obilježava djelatnost Muzeja Mimara sve do kraja ove godine, a uz uvijek poticajan stalni postav prezentiran kroz 42 izložbene dvorane, posjetitelje očekuju međunarodne izložbe, obilježavanje života i djela značajnih ličnosti svjetske kulturne baštine, kao i samostalne prezentacije umjetnika

Do 1. rujna otvorena je izložba 'U staklu zajedno – Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu', a do 5. listopada izložba 'Mary Beal – portret žene'

Od 9. do 28. rujna u Studiju Mimara izložbom 'Dan marke – 25 godina pišemo sliku Hrvatske' obilježit će se 25 godina izdavanja poštanskih marki u RH nastalih u suradnji s eminentnim umjetnicima koji su u te malene površine satkali cijele leksikone povijesnih ličnosti, događaja i prirodnih ljepota Hrvatske. Od 20. do 23. rujna u suradnji s Ministarstvom kulture RH i UNESCO-om organizirat će se međunarodni skup te prateća izložba pod naslovom 'Lokalne zajednice kao čuvari baštine'

Kroz listopad Muzej Mimara bit će mjesto susreta s raznorodnim ostvarenjima umjetnika koji djeluju izvan Hrvatske ostvarujući značajan i zanimljiv stvaralački korpus. Od 6. do 23. listopada u Studiju Mimara bit će, tako, postavljena izložba skulptura crnogorskog umjetnika Miodraga Šćepanovića'Ljepota kamena', 23. listopada u Atriju se otvara izložba Roberta Kamnatnika, dizajnera, slikara koji djeluje u Kanadi.

U studenom će u svoj slikarski svijet posjetitelje povesti Ivica Vlašić izložbom koja će biti otvorena u Studiju Mimara od 8. d 29. studenog. Od 9. do 23. studenog u Atriju muzeja raskrilit će se svijet fotografije izložbom ostvarenja Foto kluba Zagreb. U Kolekcionarskoj sobi, od 20. studenog do kraja prosinca, bit će izložena sjajna zbirka nakita autorice Ete Linčir.

Multimedijalni umjetnički projekt 'Tragajući za Shakespeareom u Mimari' kojim se Muzej Mimara priključio globalnom projektu 'Shakespeare lives – Shakespeare živi' u organizaciji British Councila izložbom i edukativnim programom s projekcijama filmova na temu Shakespearea (otpočet 21. travnja) održava se do 31. prosinca.

Ove se godine obilježava 400. godišnjica smrti još jednog velikana svjetske književnosti i misli, Miguela de Cervantesa. Tim povodom u Atriju muzeja otvorit će se 1. prosinca izložba 'Miguel de Cervantes ili želja za životom 1606. - 2016.'. Radi se o djelima poznatog španjolskog fotografa Joséa Manuela Navije koji je slikao mjesta u kojima je boravio ili prošao Miguel de Cervantes, ocrtavajući tako njegov život.

U razdoblju od 8. do 31. prosinca 2016. godine održat će se retrospektivna izložba djela uglednog nizozemskog slikara Ronalda Lindgreena (1916. – 1999.). Lindgreen radi u različitim tehnikama - crtež, akvarel, ulje, akrilik - iskazujući u svim djelima sjajan osjećaj za boju. Bio je član Udruženja haških umjetnika i značajnih umjetničkih skupina kao što su Pulchri Studio i Haški akvarelisti. U Hagu je sudjelovao na nizu samostalnih i skupnih izložaba, a svoja ulja i akvarele često je izlagao u drugim gradovima Nizozemske, Europe (Pariz, Annecy, Rim; Švicarska, Italija, Španjolska) i u SAD-u.

U muzeju će, uz sve navedene izložbe, redovito djelovati pedagoška radionica sa specifičnim programima vezanim za izložbe te programom Kolekcionarska škrinjica, a dio bogate jeseni u Muzeju Mimara upotpunit će brojni koncerti, promocije knjiga i predavanja.