hrvatska glazbena mladež

Mladoj sopranistici Dariji Auguštan dodijeljena Nagrada 'Ivo Vuljević'

01.12.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Mlada sopranistica laureatkinja je prestižne 35. Nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević', koja će joj biti uručena na posebnoj svečanosti 7. prosinca u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU u Zagrebu

Odluku su jednoglasno donijeli članovi ocjenjivačkog suda maestro Tonči Bilić, Naima Balić, Frano Parać i Berislav Šipuš.

Darija Auguštan rođena je 1996. u Zagrebu. Pjevačko obrazovanje počela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Nataše Šurina. Solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović - Stanislav.

Njezin lirski sopran karakterizira jako lijepa boja, tehnička izvrsnost i sonornost, a njezine interpretacije iskazuju podjednako visoku razinu tehničkog umijeća kao i dobro obrazovanje na području poznavanja stilova, ali i bogat emocionalni svijet iz kojega proizlazi suptilna lirska izražajnost njezinih izvedbi i taj spoj ju predstavlja kao umjetnicu čije izvedbe postižu mahom najviše ocjene za umjetničke dosege.

Ostvarila je dosad brojne nastupe i osvojila prestižne nagrade u zemlji i u inozemstvu, a iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama različitih glazbenih stilova u gotovo svim hrvatskim opernim kućama. Odnedavno je članica solističkog ansambla Opere HNK-a Zagreb.

"Nerijetko se kaže da biti obdaren lijepim glasom znači istinski Božji dar. Jamačno, u tome ima istine, međutim, dužnost je onoga koji je tako obdaren taj dar uobličiti svojom osobnošću kako bi pjev postao umjetnički čin i doživljaj", ističe se u obrazloženju odluke žirija. "Taj je spoj, izvanrednu ravnotežu i spajanje lijepoga glasa i vlastita duhovnog sadržaja postigla sopranistica Darija Auguštan, što ju je izdvojilo u ovogodišnjoj iznimno jakoj konkurenciji mnogih mladih izvrsnih glazbenika s raznih područja, od kojih su mnogi već postigli niz zapaženih uspjeha", dodaje se.

Nagrada "Ivo Vuljević" sastoji se od novčanog iznosa, diplome, koncerta te podrške u razvoju karijere, a nosi ime počasnog predsjednika Hrvatske glazbene mladeži, direktora opere HNK u Zagrebu, direktora ansambla LADO, dugogodišnjeg ravnatelja i počasnog člana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Svečana dodjela održat će se 7. prosinca u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU, uz gala koncert na kojem će uz Zagrebačke soliste nastupiti prošlogodišnji laureat, pijanist Lovre Marušić.

Pokrovitelji nagrade su Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, HAZU i drugi.