PROČELNICA VS. obuljen koržinek

Ministrica uzvratila Ani Lederer: Odmakli smo se od traženja kostura po ormarima i prozivanja neistomišljenika

11.06.2018 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno imenovana pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i zamjenica bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića Ana Lederer u razgovoru za N1 prozvala ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, rekavši da u dvije godine mandata nije ništa napravila, za komentar te izjave tražili smo ministricu kulture

Upitana da komentira izjave Ane Lederer dane u emisiji 'Točka na tjedan', koju je u nedjelju emitirala N1 televizija, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za tportal je rekla da nema običaj bez konkretnog povoda kvalitativno komentirati rad svojih prethodnika u Ministarstvu kulture, niti djelovanje osoba na pozicijama odlučivanja na lokalnim razinama.

'U toj bismo maniri i mi mogli reći da nismo primijetili tragove rada gospođe Lederer u Ministarstvu, kao ni njen angažman na dobrobiti kulture Grada Zagreba u razdoblju do njezina izbora na mjesto pročelnice', izjavila je ministrica kulture.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Podsjetimo, Ana Lederer bila je za mandata bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića njegova zamjenica, a u svom posljednjem televizijskom istupu kazala je da su zakoni (za koje je prozvala ministricu Obuljen) u vrijeme Vlade u kojoj je ona kratko radila bili u kvartalnom planu donošenja. 'Po mom mišljenju, prošlo je previše vremena za nešto što se moglo odraditi kvalitetnije i prije. Po meni je sve to presporo. Ministrica u dvije godine nije ništa napravila', izjavila je Lederer.

Ministrica Obuljen Koržinek pak dalje u izjavi za tportal ističe da je pitanje perspektive jesu li se neke stvari mogle odraditi kvalitetnije ili brže.

'No nedvojbeno je da bi danas, da su moji prethodnici svoje kratkotrajne pozicije bolje iskoristili i pokrenuli više procesa, bar nužni reformski zahvati već bili provedeni. Uređenje sustava financiranja, pokretanje novih natječaja (sudjelovanje u kulturi, poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama, natječaj za vizualne umjetnike), upućivanje u Sabor niza konačnih prijedloga zakona, usvajanje Nacionalne strategije poticanja čitanja, raspisivanje tri natječaja iz sredstava Europskog socijalnog fonda, povećanje proračuna Ministarstva kulture koji sad iznosi 0,91 posto državnog proračuna… samo je dio postignuća u proteklih dvadeset mjeseci', pohvalila se ministrica te dodala da su Vlada i ona kao ministrica došli s vizijom i čvrstom odlukom da nagomilane probleme rješavaju temeljito i dugoročno.

'Zato smo se i odmakli od dotadašnje prakse traženja kostura po ormarima i prozivanja neistomišljenika te bez odlaganja započeli s reformama u svim područjima kulture. Sve u svemu, previše radimo da bismo se osvrtali na ovakve paušalne izjave. Gospođi Lederer želimo uspjeh u radu na mjestu pročelnice za kulturu Grada Zagreba', zaključila je u svojoj izjavi ministrica Obuljen Koržinek.

Podsjetimo, na gostovanje Ane Lederer u emisiji 'Točka na tjedan' osvrnuli su se dosad i drugi akteri domaće kulture, a što su rekli, pročitajte u tekstu Burne reakcije na komentare Ane Lederer: Njene izjave nepojmljive su i skandalozne!