SUĆUT OBITELJI

Ministrica kulture o Vesni Krmpotić: Promicala je istinske ljudske vrijednosti

22.08.2018 u 10:08

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak sućut u povodu smrti Vesne Krmpotić, istaknute hrvatske pjesnikinje, prozaistice, esejistice i prevoditeljice, ističući kako širinom svojih interesa, raznovrsnošću i golemim opusom te njegovom estetskom vrsnoćom ona doista spada među iznimne osobnosti hrvatske književnosti

'Svoj bogat i izuzetno produktivan umjetnički život posvetila je pisanju prvenstveno poezije, ali i proučavanju religija, tradicija i književnosti različitih naroda i zemalja u kojima je živjela. Hrvatska kulturna javnost Vesni Krmpotić duguje duboku zahvalnost na očuvanju i promicanju istinskih ljudskih vrijednosti kroz vlastita književna djela, a posebice na povezivanju različitih kultura i njihovo predstavljanje kroz vrsne prijevode kanonskih djela stranih književnosti', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

'Svojim autorskim književnim djelima, ali i pomno odabranim prijevodima u kojima se iščitava golemo znanje, akribija i strast vrsnog poznavatelja lijepe književne riječi i svjetske književne baštine, Vesna Krmpotić dugi je niz godina kontinuirano i predano obogaćivala hrvatsku kulturu i promicala univerzalne duhovne vrednote.

Odlazak Vesne Krmpotić nenadoknadiv je gubitak za obitelj i prijatelje, a na hrvatskoj književnoj sceni i kulturi u cjelini ostavlja veliku prazninu, no bez imalo sumnje možemo ustvrditi da će brojni novi naraštaji njezinih poklonika nastaviti promatrati svijet Vesninim znatiželjnim, suosjećajnim i nadasve senzibilnim očima. U ime Ministarstva kulture, hrvatske kulturne javnosti i u svoje osobno ime upućujem Vam izraze iskrene sućuti', navela je u izrazima sućuti ministrica Obuljen Koržinek.

Izraze sućuti uputio je i premijer Andrej Plenković.

'Pamtit ćemo je po odličnom, nagrađivanom romanu 'Brdo iznad oblaka', najopsežnijoj pjesničkoj zbirci u svjetskoj književnosti '108 x 108' te brojnim drugim djelima kojima je zadužila hrvatsku književnost i kulturu svojim dragocjenim darom koji će ostati trajna inspiracija brojnim generacijama njezinih čitatelja. Molim Vas da u ime hrvatske Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokoga poštovanja', naveo je.

Ugledna i nagrađivana hrvatska književnica, pjesnikinja i prevoditeljica Vesna Krmpotić umrla je u utorak u 87. godini. Rođena je 1932. u Dubrovniku, diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u New Delhiju.