DRUGA PRIKAZNA

Olja Savičević Ivančević nagrađena u Makedoniji

09.08.2018 u 10:17

Bionic
Reading

Ovogodišnja dobitnica nagrade Festivala 'Druga prikazna' (Druga priča) hrvatska je spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević.

'Druga prikazna' je makedonski književni festival regionalnog karaktera namijenjen prvenstveno hibridnim žanrovima, malim fikcijama i eksperimentalnoj književnosti. Festival svake godine dodjeljuje glavnu nagradu, a dosadašnji dobitnici nagrade 'Druga prikazna' su David Albahari i Vlada Urošević.

Olja Savičević Ivančević rođena je 1974. u Splitu. Autorica je romana, kratkih priča, poezije i dramskih tekstova, a knjige su joj prevedene na desetak jezika i objavljene u Europi i SAD-u. Za rukopis 'Nasmijati psa' nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije 'Kućna pravila'. Roman 'Adio kauboju' nagrađen je nagradom tportala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost 'Jure Kaštelan'. Objavila je zbirke pjesama 'Bit će strašno kada ja porastem' (1988), 'Vječna djeca' (1993), 'Žensko pismo' (1999), 'Puzzlerojc' (2005), 'Kućna pravila' (2007), 'Mamasafari (i ostale stvari)' (2012); knjigu priča 'Nasmijati psa' (2006) i romane 'Adio kauboju' (2010) i 'Pjevač u noći' (2016).

Na Festivalu će gostovati tridesetak pisca iz regije, a od hrvatskih autora sudjelovat će Marko Pogačar i Sibila Petlevski.

Festival će se održati od 6. do 8. rujna u Skopju. Tema ovogodišnjeg, trećeg izdanja, bit će 'Identitet kao predstava'.