DRAMA U KAZALIŠTU

Ministarstvo kulture o v. d. intendanta HNK-a

02.09.2013 u 17:02

Bionic
Reading

Zbog netočnih i nepreciznih tumačenja pravne situacije u vezi izbora vršitelja dužnosti intendanta HNK-a u Zagrebu, Ministarstvo kulture je poslalo svoje priopćenje koje prenosimo u cijelosti

'Ministrica kulture RH temeljem prestanka Ugovora o radu intendantice HNK-a u Zagrebu 1. rujna 2013., u petak, 30. kolovoza 2013. uputila je gđi Ani Lederer Odluku o isteku Ugovora o radu i prateće pismo zahvale na dosadašnjem radu. Tom Odlukom utvrđuje se da između poslodavca HNK-a u Zagrebu i zaposlenice gđe Ane Lederer prestaje Ugovor o radu na određeno vrijeme istekom vremena na koje je sklopljen, s danom 2. rujna 2013. godine.

Temeljem ovlasti Vlade RH u ime poslodavca HNK u Zagrebu, ministar kulture Božo Biškupić i imenovana Ana Lederer sklopili su Ugovor o radu Klasa: 112-01/09-01/0679, Urbr. 532-10-03/3-09-3, za vrijeme trajanja mandata intendantice HNK u Zagrebu, odnosno za razdoblje od 1. rujna 2009. do 1. rujna 2013. godine.

Članak 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN 141/2012) propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj. Budući da se za imenovanje vršitelja dužnosti u HNK-a ne provodi javni natječaj (prema Zakonu o kazalištu i Statutu HNK), već ga imenuje Vlada RH, pravno slijedi da vršitelj dužnosti može biti izabran je dio iz redova zaposlenika.

Neosnovane su i tvrdnje gradonačelnika Grada Zagreba da će uskratiti financiranje HNK-a u Zagrebu. Temeljem saborskog Akta o osnivanju, HNK u Zagrebu upisan je u sudski registar kod Trgovačkog suda u Zagrebu dana 3. veljače 1992. pod brojem Fi-GG1/92. – matični broj subjekta upisa je 080217297, kako piše i u čl. 3. Statuta HNK u Zagrebu. Isti članak kaže i da su suosnivači kazališta Republika Hrvatska s udjelom od 51 posto i Grad Zagreb s udjelom od 49 posto. Međusobna prava i obaveze u vezi osiguranja sredstava i svih ostalih pitanja vezanih uz rad Kazališta, su osnivači uređuju ugovorom. Ako se ne zaključi ugovor, kako propisuje članak 18. Zakona o kazalištu, osnivači su dužni osigurati privremeno financiranje najmanje u visini sredstava osiguranih u prethodnoj godini.

Nakon višekratnih poziva Ministarstva kulture gradonačelniku Grada Zagreba oko usuglašavanja stajališta o novom intendantu HNK-a u Zagrebu i višednevnih pregovora o vršitelju dužnosti Ministarstvo kulture predlaže dvije osobe za mogućeg vršitelja dužnosti HNK u Zagrebu i očekuje pismeno očitovanje Grada Zagreba', navodi se u priopćenju Ministarstva kulture.