60 NOVIH ČLANOVA

Ministarstvo kulture ipak pronašlo novac za slobodnjake

10.02.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Unatoč prilično crnim prognozama i ograničenom fondu za nezavisne umjetnike te sukladno najavi da ove godine nitko neće biti primljen u Hrvatsku zajednicu slobodnih umjetnika, iz Ministarstva kulture stigle su vijesti da su za 'slobodnjake' osigurana dodatna sredstva te da će 60 umjetnika biti primljeno u HZSU

Direktorica kazališta Mala Scena Vitomira Lončar u svom je blogu objavljenom prije nekoliko dana upozorila na probleme nezavisnih umjetnika od kojih ove godine, prvi put od 1994. godine, Stručna povjerenstva nisu u Hrvatsku zajednicu nezavisnih umjetnika (HZSU) primila ni jednog novog člana.

Glavnim krivcem za takav ishod, Lončar je navela proračun prema kojemu su za doprinose samostalnim umjetnicima predviđena sredstva nedovoljna za pokrivanje postojećeg broja članova. Naime, na mjesečnoj bazi član Zajednice državu košta oko 2.100 kuna. Prema proračunu za ovu godinu donesenom u studenom prošle godine, sredstava je bilo dovoljno za postojeće članove, što se izmijenilo nakon rebalansa te umanjeni iznos nije dovoljan za pokrivanje svih članova.

Ministarstvo kulture promptno je reagiralo najavom da će od 200 primljenih prijava u Zajednicu biti primljeno 60 članova. Krešimir Partl iz Ministarstva kulture kazao je da su namaknuta nova sredstva u iznosu od dva milijuna kuna.