LOPOVSKI GAF

Milijunska skulptura završila kao metalni otpad

20.05.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Nakon više od tri godine policijske istrage, utvrđeno je da je ukradena skulptura Henryja Moorea vrijedna tri milijuna funti, rastaljena i prodana kao metalni otpad za manji novčani iznos

Neupućeni lopovi vrijednu skulpturu prodali su za otprilike tisuću i pol funti, smatraju britanski istražitelji, a svi dokazi upućuju na to da je završila na kineskom tržištu na kojemu je rastaljena bronca traženi materijal zbog izrade dijelova za elektroničke dijelove.

Brončana skulptura ukradena je u prosincu 2005. iz dvorišta Fondacije Henryja Moorea u Much Hadhamu u Hertfordshireu. Lopovima je trebalo samo deset minuta da ukradu tešku skulpturu koristeći pritom kamion opremljen dizalicom.

Detektiv Jon Humphries za britanski Telegraph kazao je da imaju informacije koje potvrđuju da je ubrzo nakon krađe nepovratno oštećena i transportirana brodom. Vrijedna skulptura dugačka tri, a visoka dva metra zatim je otpremljena u Rotterdam, pa na kinesko tržište gdje je najvjerojatnije utržena kao metalni otpad.

Umjetnik Henry Moore, koji je umro 1986, bio je poznat po svojim monumentalnim skulpturama.