DAN NAKON

Milan Bandić oštro reagirao oko Kina Europa i zaprijetio tužbom: To je jeftina laž! Zatražit ćemo nadoknadu štete

07.04.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik je u nedjelju poslijepodne priopćenjem reagirao na zatvaranje Kina Europa te na izjave još uvijek aktualnih najmoprimaca Zagreb Film Festivala i direktora Borisa T. Matića, a u reakciji stoji kako je izazvana pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima, tzv. spinovima

U priopćenju stoji da Grad Zagreb planira nužnu rekonstrukciju i da će Kino Europa ostati art kino. Dalje se navodi da je aktualnim najmoprimcima istekao desetogodišnji najam te su, u skladu s istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izviješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 1. 6. 2019. trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora.

Kronologija događanja oko Kina Europa

>>> Više od dvije tisuće ljudi okupilo se u centru Zagreba i poručilo: 'Ne damo kino!'

>>> Oglasio se Grad Zagreb: Nema govora o gašenju kina Europa, evo što zaista planiramo napraviti

>>> Ministrica stala u obranu Kina Europa: Ja sam svakako protiv zatvaranja; Matić poručio: Od srijede puštamo filmove

>>> Šok zbog zatvaranja Kina Europa, reakcije pljušte, a za večeras se najavljuje okupljanje: Ne damo!

>>> Kino Europa u nedjelju zatvara vrata, Boris T. Matić: Neće nam od kina raditi narodnjački klub

U cijelosti odbacuju, kako se navodi u priopćenju, 'pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina Europa Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub' te navode da odmah očekuju javnu ispriku i demanti. 'U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti', navodi se i elaborira: 'Ta lažna vijest o 'narodnjačkom klubu' trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o 'narodnjačkom klubu' u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji fake newsa.'

  • +19
Okupljanje građana u znak podrške Kinu Europa održano je u subotu navečer Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Na kraju se spominje Festival tolerancije koji se otvara u nedjelju navečer, no u SC-u, a ne u Kinu Europa kako je bilo predviđeno:

'Zbog štete koja je nanesena našim partnerima – Festivalu tolerancije – JFF kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražit ćemo nadoknadu štete. Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala', zaključuje se.