FESTIVAL SUBVERZIVNOG FILMA

Mihail Riklin: Kako je komunizam zamijenio religiju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.05.2010 15:20
  • Objavljeno 04.05.2010 u 14:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na Festivalu subverzivnog filma gostovao je i ruski filozof Mihail Riklin koji je u sklopu tribine 'Razotkrivanje' predstavio svoju knjigu 'Komunizam kao religija'

Knjiga 'Komunizam kao religija' bavi se danas, u vrijeme velikih promjena i velikih kriza, ekonomskih, ekoloških, vjerskih i političkih, iznimno zanimljivom i poticajnom temom komunizma, a posljedično i drugim velikim ideologijama dvadesetog stoljeća, kao zamjenama za religiju.

U analizi razvoja komunizma kao religije, Riklin pokazuje kako su boljševici od samih početaka vjerovali u radikalan preobražaj svijeta u čijoj je osnovi bio ateizam. Nakon dolaska na vlast objavili su rat religijama, ali su stare rituale zamijenili svojim svetim mjestima i svecima. Riklin analizira zašto je upravo komunizam, koji je Raymond Aron opravdano nazvao 'opijumom za intelektualce', kao nijedna druga politička religija dvadesetog stoljeća toliko privlačio zapadne intelektualce.

Mihail Riklin gostovao je na tribini 'Razotkrivanja', na kojoj je o temama kojima se bavi u knjizi pričao sa svojim izdavačem Seidom Serdarevićem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi