'PLIVATI ZAJEDNO'

Međunarodna slikarska zvijezda u Zagrebu izlaže uz mladog dubrovačkog umjetnika

22.02.2018 u 09:53

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti predstavit će 22. veljače novu izložbu u MSU galeriji - 'Plivati zajedno' s po deset slika dvojice umjetnika, dubrovačkog Izvora Pende i njemačkog Daniela Richtera

Riječ je o konceptu zajedničkog izlaganja koji se nastavlja na niz izložbi 'One on One/Jedan na jedan' koje splitska Galerija umjetnina organizira od 2009. godine.

Dosad su se predstavljali hrvatski autori povezani generacijski, stilom, disciplinom ili temom, a sada se prvi put povezuju domaći i međunarodni umjetnik.

'Važniji dio konceptualne dinamike izložbe proizlazi iz činjenice da povezuje umjetnike različite generacije i različitog statusa u strukturi umjetničke scene: Richter je međunarodna zvijezda, a mlađi Pende ima nacionalnu reputaciju', ističe se u najavi izložbe kojoj je kustos Branko Franceschi.

'Dok se oba umjetnika izražavaju u slikarskom mediju, Pende je u zadnje vrijeme sklon apstraktnom idiomu, a Richter je poznat kao jedan od vodećih suvremenih figurativnih umjetnika', dodaje se.

Njihovi će radovi biti postavljeni tako da se dopunjuju i suprotstavljaju jedni drugima 'kako bi izazvali ne samo njihovu intenzivniju percepciju, već i njihovo novo tumačenje'.

'Sve u svemu, izložba će simulirati životnu situaciju kada dva umjetnika, u životu prijatelji i susjedi, zajedno plivaju', napominje se.

Izložba će biti otvorena do 18. ožujka.