U ZAGREBAČKOM MUO

Zavirite u izložbu retro svjetiljki s potpisima talijanskih dizajnera

16.02.2018 u 09:41

Bionic
Reading

Izložba 'Italian Light - Dizajnerske svjetiljke od 1950. do 1990.', koju kustoski potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare, otvorena je 15. veljače u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO)

Izloženo je šezdeset dizajnerskih lampi nastalih od početka 50-tih do kraja 90-tih godina prošlog stoljeća, iz Zbirke Cortopassi.

Paolo Cortopassi, vlasnik zbirke, rekao je na otvorenju kako su svi primjerci originali iz svojih razdoblja, većina ih se ne proizvodi i postoji u jako malo primjeraka.

'Izložba vodi posjetitelje kroz povijest dizajna osvjetljenja od početka pedesetih do devedesetih i kao kolekcionaru velika mi je čast izlagati u ovom muzeju', istaknuo je.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani objasnio je kako je ta izložba dio projekta 'Život na talijanski način', kojega diljem svijeta provodi talijansko Ministarstvo vanjskih poslova s ciljem vrednovanja izvrsnosti talijanske kulture putem raznih manifestacija.

'Time predstavljamo talijansku kulturu ne samo u njezinu tradicionalnom značenju, nego i svakom obliku suvremene i avangardne umjetnosti, koja potvrđuje svoju izvrsnost na način da ne zanemaruje prošlost, nego govori o sadašnjosti i gleda prema budućnosti', istaknuo je.

  • +21
Izložba talijanske dizajnerske rasvjete u MUO Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Po njegovim riječima, izložba je i svojevrsna najava Međunarodnog dana talijanskog dizajna koji će se održati 1. ožujka u Zagrebu s nizom događanja koja 'promiču dizajn kao jedan od najinovativnijih i najkreativnijih segmenata umjetnosti sve prisutnije u muzejima u cijelom svijetu'.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović rekao je da ta izložba omogućuje susret sa sjajnom kolekcijom koja kreće od pedesetih godina prošlog stoljeća, a što im je bilo posebno zanimljivo kod odluke da je postave, s obzirom da MUO priprema veliku izložbu o šezdesetima.

'Talijanski dizajn je poseban u svjetskim razmjerima, a nama zanimljiv i blizak po duhu i estetici, zanimljivo ga je  sada pogledati jer Zagreb i Hrvatska doživljavaju malu renesansu dizajna i imaju niz dizajnerskih studija koji sve više ostvaruju međunarodnu reputaciju', ustvrdio je.

O sve većoj važnosti suvremenog dizajna kao područja koje osim tehnološke i uporabne ima i umjetničku vrijednost govorila je direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Stefania Del Bravo. 'Kada promatramo slike ili skulpture od toga imamo estetski užitak, ali i dizajn je ušao u naše kuće, postao dio našeg načina života i izražava našu osobnost', dodala je.

Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pedesetak godina kreativnih rješenja

Kroz pregled pedeset godina kreativnih rješenja avangardne kućne rasvjete izložba u MUO dočarava jednu od najupečatljivijih karakteristika talijanskog dizajna na području svjetiljki koje nikada nisu bile isključivo funkcionalne ili uvjetovane zakonima proizvodnje.

Projektiranje lampe, predmeta koji regulira nematerijalnu pojavu-svjetlost, omogućilo je toj grani dizajna da istražuje i dublje aspekte ljudske prirode. U tom smislu su arhitekti i dizajneri od završetka Drugog svjetskog rata do danas radili potpuno slobodno i nesputano.

Izložba kronološki prikazuje talijanski dizajn i njegove teorijske postavke kroz tri ključna razdoblja.

Od 1950. do 1965. razvijalo se područje rasvjetne tehnologije i njezine proizvodnje, uzor je u to vrijeme bio sjevernoeuropski funkcionalizam, suprotan nasljeđu tradicionalnih povijesnih talijanskih stilova.

U razdoblju od 1965. do 1980. godine dizajniranje rasvjetnih tijela počinje propitivati funkcionalne običaje kroz novi pogled na svijet, društvo i sudbinu samog dizajnerskog projektiranja. Oblik lampe i svjetlosni efekt koji ona daje poprimaju simboličku funkciju, kao i sama svjetlost.

Sljedeće razdoblje, od 1980. do 2000., karakteriziraju velika sloboda, nemirne i neskladne boje, snažne teksture plastičnih površina, neravnoteža u formi i različiti materijali koji se ne daju imitirati.

Izložene svjetiljke bile su izlagane u vodećim svjetskim muzejima, poput njujorške MoMA-e, londonskog Victoria&Albert Muzeja, pariškog Louvrea. Među ostalim, to su radovi Achillea Castiglionija, Ettorea Sottsassa Jr., Joea Colomboa, Alda Rossija, Kazuikija Takahame, Tonija Cordera i Gaetana Pescea, Joea Colomba te danas dizajnerskih zvijezda, brazilskih autora Fernanda i Humberta Campane, koji su karijeru započeli s talijanskim proizvođačima.

Izložba je organizirana u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, a ostat će otvorena do 18. ožujka.