VELIKA IZLOŽBA

Maljković u MoMA-i upozorava na nebrigu o spomenicima socijalizma

26.02.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Među četrdesetak suvremenih umjetnika iz cijeloga svijeta na skupnoj izložbi "Scenes for a New Heritage: Contemporary Art from the Collection", koja se u newyorškom muzeju suvremene umjetnosti MoMA otvara 8. ožujka, izlagat će i David Maljković, jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika na međunarodnoj sceni, prema čijem je radu preuzet naslov izložbe.

Izbor suvremenih djela iz kolekcije muzeja donosi multimedijske radove nastale u proteklih trideset godina, u širokom rasponu pristupa političkim, društvenim i kulturnim tijekovima koji su oblikovali današnju globalni krajolik, najavljeno je na web stranicama MoMA-e. Neki od umjetnika osvrću se na događaje iz prošlosti ili stoljetne tradicije ne bi li kroz prizmu povijesti progovorili o današnjem stanju, dodaje se.

Jedno od takvih djela je video trilogija riječkog umjetnika Davida Maljkovića, "Scena za novo naslijeđe" koja, među ostalim, uz snimke spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori govori o osobnoj i kolektivnoj memoriji, te upozorava na stanje spomeničke baštine iz komunističkog doba.

Hrvatski umjetnik uz pomoć napuštenih socijalističkih spomenika zamišlja alternativnu budućnost, dok se ostali umjetnici kolektivnoj amneziji suprotstavljaju svojevrsnim komemoracijama ili prate uzorke migracija u velika urbana središta i istražuju kanale za dobivanje, cirkulaciju i distribuciju slika u današnjem visokodigitaliziranom društvu, od mobitela do online platformi, napominje se u najavi.

David Maljković: Sources in the Air

S obzirom na različite geografske, političke, društvene i estetske okolnosti u kojima su nastajali, radovi na izložbi omogućuju da se muzejska kolekcija sagleda kao mjesto na kojemu se susreću neslaganja, razlike i kontradikcije, ali podjednako i zajedničke preokupacije svih tih umjetnika.

Dvadesetak radova prvi put se izlažu ("Gamepieces" Nalini Malani, "Sallim" Haegue Yang, "Lament of the Images" Alfreda Jaara), a neki nakon više od deset godina, poput "Borrowing Your Enemy’s Arrows" Caia Guo-Qianga. Izlagat će Luis Camnitzer, Camille Henrot, Feng Mengbo, Rabih Mroue, Allan Sekula, Kara Walker i drugi.

Za popratni program priređen je razgovor o različitim temama vezanima uz izložbu, od toga kako se umjetnost promijenila u multimedijalnom svijetu do suvremene globalne umjetnosti i nove likovne kritike.

Izložba će biti otvorena do 31. ožujka.