'FUTURIZAM, DINAMIZAM I BOJA'

Majstori talijanskog futurizma na velikoj izložbi u zagrebačkom MSU

27.02.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti 1. ožujka otvara izložbu 'Futurizam, dinamizam i boja' na kojoj će domaćoj javnosti predstaviti majstore talijanskog futurizma i stotinjak njihovih originalnih radova - slika, skulptura, ali i primjeraka grafičkog i produkt dizajna te mode

Nadahnuti tehnološkim napretkom, brzinom i pokretom, futuristi su početkom 20. stoljeća zahtijevali radikalni raskid s tradicijom, a izložba u Zagrebu predstavit će radove najvažnijih predstavnika pokreta. To su Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Gino Severini i Luigi Russolo, znani i kao majstori ili 'prva grupa', potpisnici osnivačkog manifesta futurizma iz 1909., kojega je sastavio talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti, potom Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Fortunato Depero, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris i Vittirio Corona.

  • +6
Futurizam, dinamizam i boja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb

Kustos izložbe 'Futurizam, dinamizam i boja' je talijanski povjesničar umjetnosti Maurizio Scudiero, kojega trenutno smatraju jednim od najvećih stručnjaka za futurizam, navode iz zagrebačkog MSU-a u kojemu će se izložiti oko stotinu radova raznih umjetničkih disciplina, prije svega slika, ali i skulptura te primjeraka grafičkog i produkt dizajna te mode, slavnih Deperovih futurističkih prsluka i scenskih kostima Enrica Prampolinija.

Izložba će trajati do 20. travnja, a 1. ožujka otvara se u 19 sati.