TAJNE GENIJA

Lynch piše knjigu zbog 'svih gluposti koje su objavljene o njemu'

30.10.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Poznati režiser David Lynch, autor kultnih filmova kao što su 'Plavi baršun' i 'Mulholland Drive', odlučio je uz pomoć novinarke Kristine McKenna napisati autobiografsku studiju svojeg života i umjetničkog rada

Svoj zasad zadnji film veliki je David Lynch snimio još 2006., trosatni psihološki ep 'Inland Empire' s fantastičnom Laurom Dern u glavnoj ulozi, a od tada se bavio dekoriranjem noćnih klubova, meditiranjem i slikanjem, režiranjem glazbenih spotova i reklama, zapravo svime i svačime, ali nažalost ne onime u čemu je najbolji, a to je snimanje fascinantnih i zagonetnih filmova koje u svojim najboljim verzijama pripadaju Olimpu sedme umjetnosti. Hoće li to promijeniti nastavak kultne serije 'Twin Peaks' na kojoj trenutačno radi, tek treba vidjeti, no Lynch je u međuvremenu odlučio napisati i autobiografske memoare u kojima će se pozabaviti svojim djelom i životom.

Kako prenose mediji, Lynch će knjigu napisati uz pomoć novinarke Kristine McKenna, a objava je planirana za 2017. Lynch je u izjavi za medije u povodu najave autobiografije, koju će u Velikoj Britaniji objaviti nakladnik Canongate, rekao da je o njemu 'napisano mnogo gluposti u knjigama i na internetu' te da želi 'na jednom mjestu sakupiti sve ispravne informacije'. Za koautoricu McKenna, koja je Lyncha upoznala i prvi put intervjuirala nakon što je odgledala 'Eraserhead', poznati režiser kaže da ga ona dobro razumije i da ne bi s nekim drugim pisao knjigu.

Obećavaju da neće biti riječ o klasičnoj autobiografiji nego će McKenna napraviti i oko 90 intervjua s članovima Lynchove obitelji i njegovim prijateljima i suradnicima te da će i on objašnjavati svoje zagonetne filmove. Knjiga bi trebala imati dualnu strukturu koja će obrađivati i Lynchov privatni i umjetnički život. No to ipak neće biti prva knjiga koju Lynch objavljuje s obzirom na to da je 2007. objavio 'Catching the Big Fish', studiju na temu svijesti, kreativnosti i meditacije koja je u međuvremenu prevedena na više od dvadeset jezika.