DOPRINOS PJESNIŠTVU

Luku Paljetku nagrada 'Dragutin Tadijanović'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2009 22:12
  • Objavljeno 05.11.2009 u 08:23
luko paljetak

luko paljetak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Paun Paunović

Akademiku i pjesniku Luku Paljetku u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića u Slavonskome Brodu uručena je pjesnička nagrada 'Dragutin Tadijanović' za 2008. godinu

Nagradu dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a svečana dodjela upriličena je prigodom 104. obljetnice rođenja Dragutina Tadijanovića.

Ovogodišnji dobitnik Luko Paljetak rekao je kako su mu od svih nagrada koje je primio dvije posebno drage, obje vezane uz Slavonski Brod: nagrada Ivane Brlić-Mažuranić, a sada i Dragutina Tadijanovića.

'Drago mi je što sam u stanju iz sebe izmamiti riječi koje su pjesma. Čini mi se da je to dar i da je ova nagrada upravo priznanje takvu daru. Taj se dar ne dobije jednostavno i prema njemu treba biti ponizan, treba biti zahvalan, kao što smo mi zbilja zahvalni Tadiji jer nas je on učio dostojanstvu riječi', rekao je Paljetak.

Prvi put nagrada koja nosi ime Dragutina Tadijanovića uručena je u njegovu spomen-domu u Slavonskome Brodu.

Iako je taj spomen-dom otvoren još 2006., a nakon Tadijanovićeve smrti 2007. onamo su prenesene ahrivalije, umjetnine, biblioteka i namještaj iz zagrebačkog doma Tadijanovićevih, danas je prvi put predstavljen stalni postav. Bit će to prostor u kojemu će, u skladu sa željom Dragutina Tadijanovića, učenici, građani i stručnjaci moći doživjeti pjesnikov autentični životni prostor, vidjeti mnoge originalne rukopise te spoznati veličinu njegova pjesničkog opusa i uredničkog poslanja.

Obilježavanje 104. rođendana Dragutina Tadijanovića, barda hrvatske poezije i počasnoga građanina Slavonskoga Broda, počelo je u tome gradu programom pod nazivom 'Sjećanje na Dragutina Tadijanovića' u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Slavonskoga Broda i franjevačkog samostana. Prigodni program održan je u samostanu u kojem je Tadijanović kao mladić stanovao i odakle su njegove prve pjesme otišle u svijet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi