STAROHRVATSKA BAŠTINA

Lokalitet Rižinice trenutno na čekanju

20.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Jedan od najvažnijih predromaničkih nalaza koji je otkriven u posljednja dva desetljeća, crkva na lokalitetu Rižinice kraj Solina, u ovom trenutku je u statusu mirovanja. To smo ustanovili posjetivši lokalitet, a isto nam je potvrdio i voditelj istraživanja arheolog Mate Zekan

On nam je potvrdio da je prva faza istraživanja završena i sve što je pronađeno trenutno se detaljno analizira. Tijekom istraživanja, otvorena su i dva antička sarkofaga iskopana na lokalitetu, pa su pronađeni materijal, ostaci tkanine i dijelovi dva kostura isto tako poslani na stručnu analizu koja će se obaviti u Splitu.

Arheolozi iz splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) sada čekaju da prođe period tranzicije nove vlasti, jer za nastavak arheoloških radova treba osigurati financijska sredstva, ne samo za samo istraživanje, već i za rješenje lokalne prometnice između Klisa i Solina koja prekriva lokalitet. Za tu prometnicu je zadužena tvrtka Županijske ceste Split i vrlo je važno da se osiguraju potrebne dozvole za nastavak istraživanja i gradnja nove trase. To će omogućiti nastavak istraživanja, a ne treba isključiti i nova iznenađenja. Na kraju, trebat će osigurati mogućnost kvalitetne prezentacije spomeničke cjeline od izuzetnog značenja za nacionalnu kulturu.

Podsjetimo, predromanička crkva je sačuvana gotovo u cijelosti, a zapadni dio još nije dostupan jer je ukopan ispod postojeće ceste koju nakon urušavanja treba rekonstruirati. Rižinice je otkrio otac hrvatske arheologije don Frane Bulić i tada je pronađen znameniti kameni ulomak s imenom kneza Trpimira. Lokalitet je bio zapušten i zatrpan još 1956. godine kada je gradnjom ceste presječen napola i prekriven.

Arheolozi su tokom iskapanja i istraživanja otkrili isklesani vijencu objekta s apsidom i ostacima bačvastog svoda, koji je sačuvan u visini do krova. Iz građevine su za sada izvađena tri metra nasipa, a do razine poda ima još oko dva metra. Crkva je široka je oko sedam metara, a istraženi dio dug je devet metara. Preko toga ide cesta i dalje se nije moglo. Riječ je o objektu sačuvanom u stanju koji je rijedak i u svjetskim okvirima, a značenje za nacionalnu kulturu je neosporno.