Planetopijine preporuke

Ljeto je vrijeme za dobar život i dobre knjige

14.07.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Što tražimo od dobre knjige? Da nam proširi vidike, poveže nas s ljudima, mjestima i samima sobom, osvježi um i probudi srce. Nisu mali zahtjevi, no dobre knjige, baš kao i dobar život, na dohvat su ruke. Planetopijine preporuke mogle bi biti upravo ono što tražite!

Robert Waldinger i Marc Schulz

DOBAR ŽIVOT

Što čini dobar život? Iako se možda čini da je odgovor složen, istina je zapravo vrlo jednostavna. To su potvrdili i znanstvenici Harvarda provodeći najdulje longitudinalno istraživanje sreće i zadovoljstva proučavajući živote tisuća ispitanika, od rane dobi sve do kasne starosti, a istraživanje još uvijek traje. Trenutni voditelji dr. Robert Waldinger i dr. Marc Schulz u knjizi Dobar život donose zaključke: usprkos pretpostavci da dobar život ovisi o novcu, statusu, moći ili slavi, ključ dobrog života, tjelesnog i mentalnog zdravlja i dugovječnosti je u dobrim odnosima. Naravno, ljudski život izrazito je složen, a sreća pojedinaca ovisi o raznim faktorima poput prehrambenih navika, tjelovježbe i uspješne karijere, ali sve je to uzaludno ako ne ulažemo u odnose. Put do dobrog života, napokon, nije lak, ali se možemo uspješno probijati kroz sve zapreke. Harvardsko istraživanje može nam u tome pomoći.

Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long

NEZASITNA MOLEKULA

Postoji jedna kemikalija u mozgu koja ima moć da nas pretvori u ovisnike, preljubnike, zagrižene liberale ili nepokolebljive konzervatice, tjera nas da pojedemo još jedan komad torte iako smo već siti. Zbog nje postajemo opsjednuti onime što želimo, ali nam dosadi kad to dobijemo. No ta nas ista molekula tjera i da otkrivamo, istražujemo, stvaramo! Na početku nam je dopamin omogućio da preživimo kao vrsta, no sada, tisućama godina kasnije, izvor je i naše mračne strane. Jer dopamin uvijek želi još – još stvari, još stimulacije i još iznenađenja, bez obzira je li to dobro za nas. Dva briljantna znanstvenika fascinirana dopaminom, psihijatar Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long napisali su izvrsnu knjigu Nezasitna molekula te je nakrcali podacima bizarnih znanstvenih istraživanja, povijesnim i suvremenim anegdotama o ljubavi, ovisnosti, mentalnim bolestima, politici, kreativnosti i genijalnosti, pričama koje bi se mogle odnositi na nas i zato se čita kao napeti triler.

Rick Rubin

KREATIVNI ČIN

Kreativni čin kultnog američkog producenta Ricka Rubina poharao je svjetske top ljestvice i osvojio ne samo obožavatelje rada ovog vizionara već i sve koje zanima kreativnost kao način bivanja u svijetu. Rick Rubin osnivač je glazbene izdavačke kuće Def Jam Records, tijekom svoje karijere radio je s umjetnicima poput Adele, Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Jay Z, Metallica, Beastie Boys, Slayer i Public Enemy. Magazin Time proglasio ga je jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a Rolling Stone najuspješnijim producentom u svim žanrovima. Rubin stoga ima štošta reći o kreativnosti: „Započeo sam pisati knjigu o tome kako stvarati velika umjetnička djela. Na kraju se pokazalo da je to knjiga o tome kako biti.“ Kreativni čin gotovo je meditativna studija koja osvjetljava put umjetnika koji svatko od nas može slijediti, jer kako kaže Rubin, kreativnost nije nešto iznimno, nedostižno i rijetko i ne odnosi se isljučivo na umjetničko stvaralaštvo. Bilo da to činimo svjesno ili nesvjesno, samim svojim postojanjem sudjelujemo u trajnom stvaralačkom procesu. Knjiga namijenjena svima koji žele živjeti kreativno, promišljeno i svrhovito.

Melissa Urban

POSTAVITE ZDRAVE GRANICE

Svi smo ponekad doživjeli da pomisao na susret s nekom osobom, bilo da je riječ o obiteljskom, prijateljskom ili poslovnom odnosu, u nama pobuđuje strepnju, tjeskobu ili nelagodu. To je prvi znak da je u tom odnosu potrebno postaviti granice: tako ćemo sačuvati energiju i zaštititi svoje mentalno zdravlje. Time pomažemo i sebi ali i drugima – umjesto da nam moraju pokušavati čitati misli, mogu nas podržati onako kako mi želimo. Zapravo, najbolji način da se neki odnos očuva često je da se u njemu postave granice. Melissa Urban napisala je knjigu u kojoj donosi alate uz pomoć kojih ćete se prestati opravdavati, umanjivati osjećaje i ispričavati se za nešto što ne želite kako bi vaši odnosi postali kvalitetni, zdravi i ispunjavajući. Recite što želite mirno, obzirno i jasno – i očekujte to i od drugih.

Joseph Nguyen

NE VJERUJ SVEMU ŠTO MISLIŠ

Knjiga prevedena na više od 30 jezika postala je pravi mali hit i kod nas, a postoje i dobri razlozi za to. Ne vjeruj svemu što misliš jedna je od onih knjiga koje će vam donijeti olakšanje i osnažiti vas da prestanete doživljavati sebe (i sve oko sebe) na temelju ponavljajućih misli o prošlosti i patnji. „Vaše razmišljanje je početak i kraj vaše patnje“, tvrdi ovaj mladi popularni autor! Knjižica koja stane u džep trebala bi vam ovog ljeta biti pri ruci, ne samo kao stimulativno štivo, već i kao pomoć kad se zbog svog razmišljanja počnete osjećati loše ili upadnete u začarani krug zabrinutosti i anksioznosti.

Nataša Ozmec, Jasmina Kosanović

TI, MOJ PREDIVNI DJEČAČE

Hit slikovnici Ti, moja prekrasna djevojčice, prodanoj u čak 12 000 primjeraka, sada se pridružila i slikovnica posvećena voljenim sinovima. Put od dječaštva do odrasle dobi važno je formativno razdoblje života. Ova slikovnica je oda ljubavi i podrške svim dječacima da hrabro kroče u nepoznato i otkrivaju tajne svijeta kako bi jednoga dana postali mudri i suosjećajni muškarci koji žive svoj san. Poetičan tekst Nataše Ozmec i prepoznatljive razigrane ilustracije Jasmine Kosanović čine ovu slikovnicu nježnim i autentičnim pismom želja i blagoslova za sinove i one koji ih vole.