MONOK@

Krapinske Toplice dobivaju festival monodrame

01.10.2016 u 08:58

Bionic
Reading

Na prvom festivalu monodrame MONOK@, koji će se u Domu kulture u Krapinskim Toplicama održavati od 10. do 16. listopada, bit će izvedeno šest predstava iz recentne produkcije drame i jedna praizvedba

Monodrama kao kazališna forma jednog glumca pojavila se sredinom 18. stoljeća u Njemačkoj. Gotovo 300 godina samo najodvažnije glumice i glumci održavaju taj dramski izričaj.

Povijest hrvatskog kazališta također je puna primjera sjajnih monodrama. Posljednjih 20-ak godina hrvatska monodrama doživljava svoju renesansu te nastaju sjajne predstave u izvedbama ponajboljih hrvatskih glumica i glumaca.

Upravo taj povratak monodrame u sam vrh hrvatske kazališne ponude razlogom su pokretanja festivala monodrame MONOK@.

Od 30-ak predstava recentne produkcije monodrame napravljen je izbor za prvu godinu održavanja festivala kao spoj kultnih predstava od kojih su neke izvedene i preko tisuću puta do ovogodišnjih produkcija i jedne praizvedbe.

Tako će na daskama topličkog Doma kulture zainteresirani moći vidjeti kultnu monodramu Dragana Despota 'Na rubu pameti', 'Munchhausen' u izvedbi Vilija Matule te monodramu 'Marlene Deitrich' koju izvodi Ksenija Prohaska.

Od monodrama novijeg datuma izabrane su 'Shirley Valentine' u izvedbi Ksenije Pajić, predstava 'Ja, deda' Pere Juričića te hit predstava 'Zlatni lančić od bižuterije' popularnog beogradskog glumca Andrije Miloševića koji se proslavio u hit seriji 'Andrija i Anđelka'.

Ideja vodilja izbornika Darka Putaka je da na svakom festivalu monodrame bude i jedna premijerna izvedba, a ove godine to je monodrama Matije Prskalo 'Samo jedna žena' koja će u Krapinskim Toplicama doživjeti svoju praizvedbu.