SLIKE NA IPADU

Kraljica Elizabeta odlikovala slikara Davida Hockneya

02.01.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Britanski umjetnik David Hockney ušao je u uzak krug od samo 24 člana britanskoga Reda za zasluge (Order of Merit) koje izravno bira kraljica Elizabeta

David Hockney, kojega je The Times nazvao 'najvećim živućim britanskim slikarom', još od '60-tih godina 20. stoljeća neprestano unosi inovacije u umjetnost pa će tako na velikoj izložbi koja se 21. siječnja otvara u Kraljevskoj akademiji umjetnosti biti zastupljene slike, filmovi i crteži stvoreni na iPadu na temu krajolika i smjene godišnjih doba u njegovu rodnom kraju na sjeveru Engleske.

Britanski Red za zasluge ima 24 člana, a dodjeljuje se osobama koje su se istaknule u vojsci, znanosti, umjetnosti i promicanju kulture. Među članovima toga reda trenutačno su bivša premijerka Margaret Thatcher, Tom Stoppard i David Attenborough.

David Hockney dosad je odbijao odlikovanja tvrdeći da su 'uvijek pomalo sumnjiva', a u jednom je intervjuu rekao da mu je svejedno hoće li ga netko proglasiti najvećim živućim slikarom jer je 'jako zaokupljen svojim radom'.

Zahvaljujući iPadu, kaže, dobio je novu slobodu, a crteži koje stvara prstom i posebnom pisaljkom imaju 'posebnu kvalitetu'.

Izložba 'David Hockney: A Bigger Picture bit će otvorena u Kraljevskoj akademiji umjetnosti od 21. siječnja do 9. travnja 2012., a obuhvatit će 151 djelo, među kojima su i yorkshireski krajolici.