DOBRA RIJEČ DALEKO SE ČUJE

Korčulanski Šušur! pokazao zašto je festival od riči

18.08.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Korčula je ovog ljeta bila domaćin prvog regionalnog književnog festivala ŠUŠUR! Na štradama starog grada od 11. do 15. kolovoza čitale su se kratke priče, poezija i putopisi te razgovaralo o inspiraciji i putovanjima na koja su se odvažili brojni poznati autori

O Šušur!-u se danima šuškalo po korčulanskim plažama, konobama, kafićima i rakijarnicama, a večerima se okupljalo u starogradskim ulicama na razgovorima ugodnim s raznim autorima. U publici su sjedili, stajali ili ležali zainteresirani građani u dobi od 10 do 100 godina. Rijetko su se upuštali u polemike s autorima, ali su zato bili pozorni i zahvalni slušatelji.

Organizatorice iz Zagreba i Beograda - Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević - osmislile su festival kao ugodan ljetni razgovor o književnosti u uskim uličicama i na malim trgovima Korčule, a upravo je takav ambijent za slušatelje i autore mogao biti inspiracija za put kroz vrijeme i mjesta koja se spominju u mnogim pročitanim pričama i pjesmama.

Autori Anela Borčić i Ivica Duhović Žaknić govorili su o životu na otocima (Korčula i Vis), a srpski dramaturg Jordan Cvetanović publiku je uključio u svoj literarni performans te su tako svi prisutni imali priliku sudjelovati u pisanju zajedničke priče koja će biti objavljena na web stranici festivala.

U sklopu internacionalnog projekta 'Summit jeftine laserske grafike', svojim grafičkim radovima predstavili su se brojni domaći i strani umjetnici. Jedinstvena atmosfera izložbe na otvorenom okupila je mnoštvo publike, a činjenica da su tiskane primjerke izloženih grafika mogli kupiti za samo sedam kuna razveselila je mnoge željne originalnog umjetničkog suvenira.

Na Šušur!-u je predstavljena knjiga 'U potrazi za izgubljenom Korčulom' domaćeg autora Duška Kalogjere. Nastupio je i mladi splitski pjesnik Marijo Glavaš koji je uz čitanje svojih pjesama iz nagrađivane zbirke poezije 'GrAD' u duhovitom ćaskanju s moderatoricama govorio i o svojem pisanju, putovanjima i inspiracijama. Mladi i talentirani autor Darko Šeparović iz Vela Luke nastupio je sa svojim pjesmama i pričom u kojoj se, također, dotaknuo teme stvaranja i života na otoku. Na istu temu progovorile su i iduće gošće festivala, Sanda Hančević i Valerija Jurjević iz Lumbarde, koje su čitale iz svoje zbirke kratkih priča 'Priče iz škafetina'.

Korčulanskoj se publici u živom razgovoru, koji se protegao od književnosti preko muzike do pitanja putovanja, predstavio bosanskohercegovački pisac i novinar Muharem Bazdulj. Publika se vrlo aktivno uključila u razgovor sa autorom, a pisac je okupljene počastio i čitanjem svoje priče koja nikog od prisutnih nije ostavila ravnodušnim.

Jednu od najužih korčulanskih uličica, novinar i putopisac Marko Stričević pretvorio je u vlak za Rusiju. U svom putopisnom performansu - kroz fotografije, pjesme, priče i razgovor - autor je razbuktao maštu okupljenih i proveo ih kroz prostranstva ruske države i misli.

Posljednjeg dana 'Festivala od riči' glavna sofa festivala ugostila je dvije autorice, Ankicu Tomić i Olju Savičević Ivančević. Dok je Ankica čitala iz svoje nagrađivane knjige 'Naročito ljeti' i pričala o procesu nastajanja njenog prvog romana, kao i o djetinjstvu na otoku Braču, Olja je u razgovoru s moderatoricama i publikom dotakla širok dijapazon tema koji je zaintrigirao velik broj posjetitelja i prolaznika.  

Festival je završio feštom i malom školom pečenja srdela, koja je u živopisnoj atmosferi gradske terase Trepoca okupila sve autore, organizatore i prijatelje festivala. Svi su u zajedničkoj izjavi izrazili zadovoljstvo održanim prvim ŠUŠUR!-om te su zaželjeli da Korčula i iduće godine ugosti 'ljude od riči'.