TEST ZA PUTINA

Kontroverzni film o posljednjem ruskom caru izazvao gnjev crkve i uhićenja

25.10.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Sedmero prosvjednika uhićeno je u utorak navečer u blizini moskovskog kina u kojem je održana pretpremijera kontroverznog filma "Matilda" o odnosu posljednjeg ruskog cara Nikole II. i njegove ljubavnice, koji je izazvao gnjev konzervativnih pravoslavnih krugova, javlja agencija AFP.

Film redatelja Alekseja Učitelja kreće u četvrtak u redovnu distribuciju, ali već mjesecima izaziva prijepore jer prikazuje "nepriličnu" sliku Nikole II., kojeg su strijeljali boljševici nakon Oktobarske revolucije pa ga Ruska Pravoslavna Crkva (RPC) smatra svecem i mučenikom. 

Svih sedmero uhićenih kraj prestižnog moskovskog kina ekstremni su pravoslavni aktivisti, objavila je agencija TASS. 

"Ovaj film je blasfemija, vrijeđa svetu obitelj", rekao je jedan od prosvjednika novinarima. 

Ruska vlada često suzbija disidentsku umjetnost, ali se sada našla u situaciji da je mora braniti i pojačati sigurnost oko kina u kojima će se film prikazivati. Distributeri, naime, svakodnevno primaju brojne prijetnje. 

Pretpremijere u ponedjeljak u Sankt Peterburgu i u utorak u Moskvi održane su gotovo u tajnosti, nije bilo postera, najava, brošura. 

Prije više od stotinu godina Matilda Kšešinska, balerina poljskog podrijetla, zavrtjela je glavom Nikoli. Afera ga je zamalo koštala prijestolja - zamalo, jer je ipak ostao čvrst i vratio se supruzi. Monarhija je bila spašena, iako ne zadugo.

Tako otprilike ide radnja filma, snimljenog u holivudskom, popmoznom stilu, trna u oku RPC-a i njezinih militantnih pristaša koji već mjesecima prijete nasiljem.

Posljedica toga je činjenica da ga su brojna kina odlučila ne prikazivati, ali glavni glumac, Nijemac Lars Eidinger, zbog straha da će ga napasti otkazao je dolazak na pretpremijeru u Rusiju, gdje ga etiketiraju "njemačkim gay porno glumcem", piše Deutsche Welle.

Premijera 'Matilde' u Vladivostoku Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iza te kampanje mržnje nalazi se mlada političarka Natalija Poklonska. Bivša državna tužiteljica na Krimu i aktualna zastupnica ruske Dume, prije godinu dana pretvorila je borbu protiv "Matilde" u svoju životnu misiju.

Pošto su Nikola II. i njegova obitelj sveci, Poklonska se filmu protivi na temelju zakona koji priječi vrijeđanje vjerskih osjećaja.

Ona film nije vidjela. Kada su je pitali kako je onda stekla sud o njemu, odgovorila je da ne mora pojesti punu kantu izmeta da bi znala kakvog je okusa, prenosi Deutsche Welle.

Poklonska je mislila da je napravila sve što treba: prikupljala je potpise, podnosila jedan zahtjev za drugim državnom tužiteljstvu, organizirala nekoliko okruglih stolova. Ali uzalud, vlasti su nakon privatne projekcije odlučile da se "Matilda" može prikazivati. 

Međutim, bilo je prekasno. Vlasti su predugo šutjele i duh vjerski motivirane mržnje pušten je iz boce. 

Protivnici filma bacili su Molotovljeve koktele na Učiteljev studio u Sankt Peterburgu, digli u zrak automobil njegova odvjetnika i zapalili jedno kino u Ekaterinburgu.

Redatelj Aleksej Učitelj morao je javno pozvati predsjednika Vladimira Putina da zajamči sigurnost i filmskoj ekipi i gledateljima koji kane pogledati film. 

Neki analitičari smatraju da Putinova vlada kontroverzu oko filma koristi kao test uoči predsjedničkih izbora iduće godine o tome koliko se može tolerirati sloboda izražavanja.