FILM 'matilda'

Ljubavna priča posljednjeg ruskog cara i primabalerine digla Rusiju na noge

13.09.2017 u 11:02

Bionic
Reading

Film ruskog redatelja Alekseja Učitelja o mladalačkoj ljubavi posljednjeg ruskog prijestolonasljednika Nikolaja II i primabalerine peterburškog Marijinskog kazališta, poljske ljepotice Matilde Kšesinskaje, premijerno je prikazan u Vladivostoku, unatoč prijetnjama i nasilju radikalnih domoljubnih udruga koje ga smatraju bogohuljenjem

Kako javlja Guardian, Ruska pravoslavna crkva kanonizirala je cara Nikolaja II 2000., pa dio pravoslavnih vjernika i tvrdokornih nacionalista film 'Matildu' smatra svetogrđem jer u pojedinim scenama prikazuje seksualne odnose posljednjeg prijestolonasljednika i primabalerine.

Najglasnija u zabranama filma - jer je 'antiruski i antipravoslavni' - svakako je radikalna domoljubna udruga Kršćanska država - sveta Rusija, čiji su članovi u ljeto ove godine potpisivali peticiju protiv 'Matilde'. U kolovozu su se pak ispred jedne moskovske crkve stotine ljudi okupile u molitvi protiv filma, a ranije ovoga mjeseca pravoslavni je radikalni aktivist uništio dio kina u Ekaterinburgu, u kojem su Nikolaja i ostatak carske obitelji komunisti pogubili 1918. Policija međutim njegovo zabijanje minibusom u zgradu nije klasificirala kao teroristički napad. Na dan prikazivanja 'Matilde' u Vladivostoku, 11. rujna, dva su automobila eksplodirala pored odvjetničkog ureda povezanog s produkcijom pa je otkazano drugo prikazivanje u Moskvi.

Upravo na to da će 'kina gorjeti ako se 'Matilda' bude prikazivala', Kršćanska država - sveta Rusija upozoravala je još u veljači ove godine. Film je, inače, trebao započeti s prikazivanjem u ožujku, ali se ono odgodilo nakon dojave o bombi u kinu, za koju se pokazalo da je lažna.

'Matilda' je u Vladivostoku prikazana uz pojačane mjere sigurnosti, a moskovska kina obavijestila su da se premijera odgađa zbog 'tehničkih razloga'.

Premijera 'Matilde' u Vladivostoku Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Film se, prema riječima redatelja, ne bavi povijesnim događajima koji su pratili život Nikolaja Aleksandroviča Romanova, nego samo njegovom mladalačkom ljubavi s balerinom, koja je trajala od 1892. do 1894. Ona je imala 20, a budući nasljednik krune, ujedno posljednji koji će je nositi, 24. Iako je romansa opće mjesto njihovih biografija, a sama Matilda Kšesinskaja opisala ju je u svojim memoarima, protivnici filma tvrde da se 'temelji na lažima', da 'vrijeđa osjećaje vjernika' i 'izvrgava ruglu ruskog sveca'.

'Užasnut sam time da ekstremisti žele svoj svjetonazor nametnuti cijelom ruskom društvu', rekao je Aleksej Učitelj, ističući da se radi o fašizaciji ruskog duhovnog i kulturnog prostora. Poručio je da će, ako se sada demokratska Rusija povuče, strah i prijetnje pratiti svaki sljedeći film, predstavu i knjigu.