SUBVERZIJE PO TREĆI PUT

Konferencija o raspadu Jugoslavije otvara FSF

23.04.2010 u 14:08

Bionic
Reading

U sklopu trećeg Festivala subverzivnog filma održat će se međunarodna konferencija 'Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas', a otvara je okrugli stol 'Socijalizam u Jugoslaviji, socijalizam danas: što je dovelo do raspada Jugoslavije?'

Latinka Perović, Stjepan Mesić, Predrag Matvejević i Budimir Lončar gosti su okruglog stola kojim će 2. svibnja u 19 sati svečano biti otvoren ovogodišnji Festival subverzivnog filma.

Raspravu političara i intelektualaca koji su promišljali i stvarali socijalističku praksu bivše Jugoslavije, ili ih je taj režim zatvarao, u kinu Europa moderirat će povjesničar Tvrtko Jakovina. U prvom krugu razgovora bit će riječi o različitim praksama ili fazama u razvoju socijalizma u SFRJ, o tome koliko je prekid sa Staljinom promijenio Jugoslaviju, koliko se daleko moglo i išlo u demokratizaciji sustava, njegovom liberaliziranju, koliko su to mogli i željeli učiniti hrvatski 'proljećari' ili srbijanski 'liberali'.

Drugi dio razgovora problematizirat će propast socijalističkih režima u istočnoj Europi, raspad SSSR-a i, prije svega, uzroke raspada Jugoslavije. Jedno od pitanja bit će kolika je odgovornost sustava, njegovih ideja, loše prakse za krvavi raspad.

U trećem krugu razgovora pokazat će se što je sa socijalizmom danas te jesu li europska društva danas manje socijalno osjetljiva jer je prestao postojati alternativni model, kakva je sudbina ideje socijalizma u svjetlu duboke krize modela liberalnog kapitalizma, na koncu, što pokazuje transformacija Kine i postavlja li se to kao novi model socijalističkih društava.

Ova rasprava, kao i ostale koje slijede tokom petodnevnog trajanja Festivala (od 2. do 7. svibnja), bit će simultano prevođene na hrvatski odnosno engleski jezik. Cjelokupni program Festivala subverzivnog filma pogledajte ovdje

O panelima i gostima konferencije 'Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas':