ARHITEKTURA

Konferencija 'Nedovršene modernizacije' u Zagrebu

01.10.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Konferencijom 'Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija', što se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu, započeo je dvogodišnji istraživački projekt posvećen arhitekturi i urbanizmu bivše Jugoslavije, od početka socijalističkog razdoblja do danas

Projekt 'Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma' nastojat će kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele koji su doprinijeli modernizacijskim procesima, te preispitati kako se su se oni nastavili razvijati kasnije, rekla je Ana Šilović, koordinatorica projekta.

Jedan od rezultata projekta trebala bi biti i prva sustavna analiza tog zanemarenog razdoblja, u kojemu su, naglasila je Šilović, neki projekti dali izuzetno veliki doprinos kulturi svojih zemalja i europskoj kulturi. Zbog budućih lokalnih identiteta, a uoči ulaska u EU, sada je pravo vrijeme da se se to do kraja istraži, dodala je.

Prvi dan konferencije govorit će jedan od najutjecajnijih svjetskih teoretičara urbanog prostora David Harvey, povjesničarka umjetnosti Ljiljana Kolešnik, povjesničar Dejan Jović, pokretač mnogih inicijativa u hrvatskoj kulturi Matko Meštrović i arhitekt Bogdan Budimirov

Drugi dan predstavnici 14 timova iz zemalja bivše Jugoslavije predstavit će teme svojih istraživanja, a navečer će se u Galeriji Vladimir Nazor otvoriti izložba 'Kadrovi naslijeđa modernosti' Wolfganga Thalera, s fotografijama arhitekture iz socijalističkog razdoblja.

Konferencije će se održati još u Skopju, Beogradu, Splitu i Mariboru, koji će 2012. biti europska prijestolnica kulture i u kojemu će se predstaviti konačni rezultati.

Projekt Udruženja hrvatskih arhitekata dio je programa "Kultura 2007-2013" koji podržava Europska unija. Njegovi autori i voditelji su profesori Vladimir Kulić (Florida Atlantic University) i Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet u Zagrebu). Partneri su Institut za suvremenu arhitekturu iz Zagreba, udruga 'Trajekt' iz Ljubljane, Umetnostna galerija iz Maribora, Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj iz Skopja.