ISTOČNI SUSJEDI

Komedija 'Sve najbolje' Snježane Tribuson otvara festival u Hagu

09.11.2016 u 09:33

  • +5

Iz filma Snježane Tribuson 'Sve najbolje'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kinorama

Bionic
Reading

Film 'Sve najbolje' Snježane Tribuson, najavljen kao 'ozbiljna komedija o potrazi za srećom', u srijedu otvara filmski festival Eastern Neighbours u Hagu koji, sa željom da publici predstavi kinematografiju i kulturu istočnih susjeda, prikazuje odabrane filmove iz istočne i južne Europe

Sudjelovanjem na nizozemskom festivalu, na kojemu će ga predstaviti sama redateljica, film 'Sve najbolje' nastavlja svoju bogatu jesensku turneju - dosad je prikazan na četrnaest festivala, na kojima je osvojio jedanaest nagrada.

Radnja četvrtog cjelovečernjeg filma redateljice Snježane Tribuson, čija se hrvatska kino-premijera prigodno očekuje početkom prosinca, smještena je u predbožićno vrijeme i prati nekoliko ljudi koji su u potrazi za ljubavlju.

Predvodi ih simpatična slastičarka Verica (Ksenija Marinković) koja još uvijek nije pronašla 'onog pravog', a tu su još soboslikar i veliki slamatelj ženskih srdaca Ljubo (Goran Navojec), operna pjevačica Brankica (Renata Pokupić) koju je dečko ostavio radi Porschea, njezin otac Tomo (Bogdan Diklić), poljoprivrednik koji radije komunicira s povrćem nego s ljudima te Španjolac Martin (Ozren Grabarić), operni pjevač koji se oporavlja od bračnog brodoloma.

Sve najbolje

Film je bio premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio pet Zlatnih arena - u kategorijama scenografije, kostimografije, vizualnih efekata i najbolje sporedne muške uloge (Goran Navojec), te nagradu Breza za najbolji filmski debi mezzosporanistici Renati Pokupić.

Nastao je u produkciji Kinorame i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra

Festival Eastern Neighbours već je imao program zagrijavanja s hrvatskom manjinskom koprodukcijom 'Dobra žena' Mirjane Karanović, dok su na posebnoj projekciji predstavljeni restaurirani filmovi pionira hrvatske kinematografije Oktavijana Miletića, uz živu glazbenu pratnju makedonske pjevačice i skladateljice Aleksandre Popovske.

Festival, koji će trajati do 13. studenog, ove godine prikazuje 44 filma različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, a većinom je riječ o nizozemskim premijerama.

Od domaćih produkcija i koprodukcija tu su još 'Imena višnje' Branka Schmidta, 'Lazar' makedonskog redatelja Svetozara Ristovskog i 'Dnevnik mašinovođe' srpskog redatelja Miloša Radovića'.

Program 'Fokus: Na rubu društva' među šest dokumentarnih filmova na temu romske djece i njihova obrazovanja, prikazat će i dugometražni dokumentarni film 'Razred' Vesne Ćudić, a program 'Dokumentarci otvaraju rasprave: doxi govore' i dugometražni dokumentarac 'U potrazi za snom' Mladena Mitrovića, nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji.