ŠTETA OD 140.00 KUNA

Kipar spašava uništeni spomenik u Karlovcu

25.03.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Model za izradu kalupa za odljev skulpture Muze 'Drama', koja je u nedjelju srušena s postolja pokraj ulaza u karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom, ne postoji pa je angažiran kipar-restaurator koji će pokušati obnoviti tu skulpturu staru 120 godina, priopćeno je danas iz Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine

Zgrada Zorin doma, zajedno s arhitektonskom plastikom i skulpturama kao integralnim dijelom arhitekture, zaštićena je prostornim međama Kulturno povijesne-urbanističke cjeline grada Karlovca koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Konzervatorica karlovačkog Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Tatjana Horvatić pregledala je oštećenu skulpturu, fotografirala je i utvrdila stupanj oštećenja, nakon čega je kontaktiran i angažiran kipar-restaurator Milivoj Šegan, koji je konzervatorsko-restauratorske radove na skulpturama s pročelja zgrade Zorin doma obavio 2001. godine.

Šegan i Horvatić ovih će dana pregledati ostatke skulpture i utvrditi može li se ona obnoviti takozvanom ekstenzijom ili protezom ili to neće biti moguće pa će se izraditi replika skulpture.

Konzervatorski odjel u Karlovcu nije obavio procjenu štete jer konzervatori za to nisu ovlašteni, no prema policijskom priopćenju materijalna šteta procijenjena je na 140.000 kuna.