start 14. siječnja

Kinoteka Junior - novi filmski program s klasicima za djecu

10.01.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Uz češku bajku 'Tri oraha za Pepeljugu' Václava Vorlíčeka zagrebačko kino Kinoteka u subotu, 14. siječnja, otvara ciklus klasičnih filmova za djecu, koji će se održavati svake druge subote uz sinkronizaciju uživo.

Kinoteka Junior novi je program kina Kinoteka namijenjen u mnogočemu najvažnijoj publici: budućim filmofilima, ističe se u najavi.

Održavat će se svaku drugu subotu u ranim poslijepodnevnim satima, s filmovima svjetskih kinematografija poznatih po bogatoj tradiciji dječjeg filma.

Prvu sezonu Kinoteke Junior, posvećenu čehoslovačkim bajkama, otvara "Tri oraha za Pepeljugu" redatelja Václava Vorlíčeka iz 1973. godine, priča o djevojčici koja odrasta u sjeni zle maćehe, no dobiva priliku da se spasi.

Izvor: Društvene mreže

Ova verzija slavne bajke utemeljena je na prozi Božene Němcove, književnice iz 19. stoljeća, koju je Milan Kundera nazvao "majkom češke proze". Poput braće Grimm u Njemačkoj, ona je proučavala češko i slovačko folklorno stvaralaštvo, na češki prevodila narodne bajke i predaje drugih slavenskih naroda, među njima i hrvatske.

Iz Kinoteke kažu kako su "Tri oraha za Pepeljugu" pričom i motivima bliža izvorima u narodnoj književnosti, a u nekim je aspektima i znatno suvremeniji - ova je Pepeljuga, za razliku od Disneyeve, mnogo aktivnija, lukavija, duhovitija i poduzetnija.

"Šarmu filma doprinose slikoviti i raskošni kostimi, scenografija i pejzaži, koji ovoj filmskoj bajci daju dozu opipljivosti, što je još jedan aspekt po kojem se ova verzija razlikuje od računalno animiranih krajolika filmova za djecu na koje smo danas navikli", dodaju.

Ta je koprodukcija Istočne Njemačke i Čehoslovačke, bila veliki hit u čitavoj Europi, a s vremenom je dobila status klasika te nezaobilaznog štiva za blagdansko vrijeme.

U Kinoteci se prikazuje restaurirana inačica češkog Nacionalnog filmskog arhiva, 14. i 28. siječnja, a Pepeljugu će uživo sinkronizirati Amanda Prenkaj, glumica iz ansambla Gradskog kazališta Žar ptica.