HVALJENI DOKUMENTARAC

'Kino Otok' Ivana Ramljaka nagrađen na međunarodnom festivalu goEast

03.05.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Dokumentarac Ivana Ramljaka 'Kino otok' o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima, nakon niza nagrada na međunarodnim festivalima, 2. svibnja proglašen je najboljim dokumentarcem na festivalu istočnoeuropskog i srednjeeuropskog filma goEast u Wiesbadenu

Posljednja nagrada za hvaljeni dokumentarac Ivana Ramljaka 'Kino otok' stiže iz Wiesbadena gdje su jučer 2. svibnja proglašeni laureati 17. izdanja festivala goEast. 

'Kino otok' poetičan je dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova koji su im obilježili živote, stoji u opisu filma na stranicama HAVC-a. 

https://vimeo.com/90962399
Kino otok trailer Autor: vimeo

Scenarij za Kino otok potpisuje Ivan Ramljak, a kameru Ivan Slipćević, kojem je film nedavno donio nagradu na Svjetskom festivalu nezavisnog filma u Quitu.

'Svoj prošli kratki film ‘Trapula’ snimao sam na otoku Korčuli. S obzirom na priču o otoku u izolaciji, pala mi je ideja da ga pustim na što više korčulanskih lokacija. Nakon određenog istraživanja, i na moje zaprepaštenje, shvatio sam kako gotovo svako mjesto na Korčuli posjeduje kino. Radilo se, dakle, o sedam ili osam lokacija. Ista situacija je i na drugim otocima. U bivšoj Jugoslaviji gradili su se domovi kulture u mjestima s oko petstotinjak stanovnika, ne više. Bile su to, uostalom kao i danas, najveće zgrade u tim mjestima.', objasnio je prošle godine redatelj Ivan Ramljak za dokumentarni. net kako je nastala ideja za film.