VEZE I USAMLJENOST

'King size' zatvara Festival svjetskog kazališta

03.10.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Švicarski dramski i operni redatelj Christoph Marthaler ponovno dolazi na Festival svjetskog kazališta, ovoga puta s predstavom 'King size' u izvedbi Theatera Basel. Predstava je na programu u petak i subotu, 4. i 5. listopada i njome će biti i zatvoreno 11. izdanje ovog prestižnog festivala

Marthaler u glazbenoj duhovitoj i zabavnoj predstavi 'King size', bliskoj vodvilju i bulevarskom teatru, ali u postdramskom ključu, progovara o kompliciranosti muško ženskih odnosa, osamljenosti i potrebom za bijegom u fantaziju.

Redatelj u kičastoj scenografiji građanske spavaće sobe bez imalo banalnosti uspijeva spojiti kanone poznate iz televizijskih sapunica, operne arije i pop standarde, burlesku i teatar apsurda Samuela Becketta. Bach i Wagner nalaze sličnosti s ozbiljnom glazbom Michela Polnareffa i skupinom Jackson Five u visoko estetiziranoj i sjajno koreografiranoj suigri odličnih izvođača.

Atmosfera predstave 'King size' melankolična je, sanjarska i čeznutljiva, a ujedno dirljivo empatična. Upravo svim tim svojim karakteristikama Marthaler postaje čarobnjak naoko nespojivog u kazalištu, čime je u umjetničkom teatru krenuo u još nepoznata istraživanja i približavanja znanosti i teatra i zbog toga dobio niz najviših kazališnih priznanja u Njemačkoj i Švicarskoj.