ZAINTERESIRANI ZA ULAGANJA

Hrvatski nakladnici s najvećim azijskim izdavačem razgovarali o suradnji: Moramo djelovati globalno

15.07.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) sastala se u ponedjeljak u Zagrebu s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group, a glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika.

Predsjednik Zajednice nakladnika i Knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je kako bi povezivanje s iznimno lukrativnim kineskim tržištem trebalo biti prioritet hrvatskog nakladništva u idućem razdoblju.

'Nakladnički svijet vezan je ne samo za izdavaštvo, već i za druge medije, zato je važno djelovati globalno. Brzina i razina komunikacije s Kinom pokazuje da nam je sajam knjiga u Pekingu postao važnija izvozna priča od brojnih europskih sajmova', rekao je Kozina. 'Zato je suradnja s Kinezima nužna, pogotovo za idućih 10 ili 15 godina. Imaju iznimno jak tisak, međutim, okreću se i proizvodnji te prodaji prava. Brojke koje oni nude su za naše izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište', dodao je.

Potpredsjednik Zajednice Seid Serdarević naglasio je da su u kineskoj grupaciji zainteresirani za ulaganja u hrvatske izdavačke kuće, kulturnu suradnju i prodaju nakladničkih prava, kako hrvatskih u Kinu, tako i kineskih u Hrvatsku. 'Suorganizator sastanka je Frankfurtski sajam knjiga pa ćemo ga iskoristiti za bolju promociju i u tom pogledu', izjavio je Serdarević.

Direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang rekao je da je taj nakladnik u potrazi za međunarodnim partnerima za spajanja i akvizicije, ocijenivši kako u Hrvatskoj ima potencijala za suradnju.

'Istražili smo tržište i vidjeli da je Hrvatska veliki potencijal, dosta ste jaki u dječjim i povijesnim knjigama te edukacijama, a mi upravo tu želimo razmjenu iskustava. Naša tvrtka je broj jedan ne samo na kineskom, već i na cjelokupnom azijskom tržištu, a kroz vašu Zajednicu želimo upoznati lokalne tvrtke i uspostaviti poslovna partnerstva', kazao je Shuguang.

  • +16
Interliber 2018. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zanimale su ga konkretne brojke prodaje tiskanih i online knjiga u Hrvatskoj i prodajna infrastruktura. Poseban je interes pokazao za izdavanje školskih udžbenika, a predstavnici Zajednice HGK su mu detaljno prezentirali i pojasnili stanje domaćeg tržišta knjiga, koje je teško oko 100 milijuna eura.

Hunan Publishing Investment Holding Group s godišnjim prometom od 1,7 milijardi eura je šesti najveći svjetski nakladnik. Uz tisak ima vrlo jak segment internetske prodaje i online audio knjiga koje su u Kini vrlo popularne.

sve osim nogometa